SUA oferă sprijin Republicii Moldova, pe fondul crizei din Ucraina

Liderii americani au multiplicat luni semnele de sprijin pentru Republica Moldova, în contextul unei vizite la Washington a premierului acestei foste republici sovietice angajate într-un proces de aderare la Uniunea Europeană.

937 afișări
Imaginea articolului SUA oferă sprijin Republicii Moldova, pe fondul crizei din Ucraina

SUA oferă sprijin Republicii Moldova, pe fondul crizei din Ucraina (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Şeful Guvernului moldovean, Iurie Leancă, a fost primit în cursul dimineţii, la Casa Albă, de vicepreşedintele Joe Biden. Preşedintele Barack Obama a participat şi el la întrevedere, potrivit Executivului american.

"Preşedintele a salutat prietenia solidă dintre ţările noastre şi a subliniat angajamentul profund al Statelor Unite pentru susţinerea aspiraţiilor R.Moldova", a anunţat Casa Albă.

Totodată, Obama şi Biden "au insistat asupra sprijinului de nădejde al Statelor Unite pentru suveranitatea şi integritatea R.Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional", potrivit aceleiaşi surse.

Mai devreme, primindu-l pe Iurie Leancă, secretarul de Stat John Kerry a anunţat sporirea ajutorului economic american pentru Republica Moldova.

"Vom suplimenta fondurile pentru a ajuta R.Moldova să îşi dezvolte competitivitatea", a declarat pentru presă secretarul de Stat american, înainte de o întrevedere cu premierul moldovean, Iurie Leancă, la Washington.

Washingtonul prevede să deblocheze încă 2,8 milioane de dolari pentru Republica Moldova, suma totală urmând să ajungă la 7,5 milioane.

În contextul în care Rusia a preluat controlul asupra Crimeei, o peninsulă din sudul Ucrainei aflată la aproximativ 600 de kilometri de Republica Moldova, John Kerry şi-a arătat îngrijorarea faţă de o eventuală atitudine similiară a Moscovei faţă de Chişinău.

"Îmi pare rău să spun, dar Rusia face presiuni asupra R.Moldova. Există probleme legate de sursele de energie", a denunţat şeful diplomaţiei americane, adăugând că Washingtonul este "ferm angajat în direcţia aleasă de R.Moldova".

John Kerry urmează să se deplaseze marţi la Kiev pentru a reafirma "sprijinul puternic al Statelor Unite pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei" şi a ameninţat Moscova cu măsuri de retorsiune dacă va continua "invazia" şi "agresiunea" în Crimeea.

La rândul său, Obama a apreciat că Moscova este "de partea rea a istoriei" în această criză şi a ameninţat cu adoptarea unor "măsuri economice şi diplomatice care ar izola Rusia".

Spre deosebire de Ucraina, R.Moldova a semnat la sfârşitul lui 2013 un acord de asociere cu Uniunea Europeană.

Principalul subiect de dispută între Chişinău şi Moscova este Transnistria, o regiune a R.Moldova cu majoritate rusofonă care şi-a autoproclamat independenţa în 1990. Un conflict armat, încheiat în 1992, s-a soldat cu sute de morţi şi intervenţia armatei ruse.

De atunci, Rusia menţine militari în regiune, împotriva voinţei Guvernului moldovean şi în pofida unor angajamente de retragere asumate în 1999.

Evocând situaţia "negativă" din Ucraina, premierul moldovean şi-a exprimat dorinţa pentru o cooperare şi un dialog "foarte activ" cu Statele Unite în domeniul securităţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici