SUA propune eliminarea Sudanului de pe listă de state care sponsorizează terorismul pentru o despăgubire de 330 de milioane de dolari

  • O propunere a SUA de a elimina Sudanul de pe o listă de state care sponsorizează terorismul - în schimbul unei compensaţii de plată de 330 de milioane de dolari victimelor americane din Al-Qaida - a provocat furie în ţara africana afectată de sărăcie.
  • Mike Pompeo, secretarul de stat american, a vizitat marţi Khartoum pentru a sublinia sprijinul SUA pentru noul guvern de tranziţie care a luat puterea în urma căderii guvernului autoritar al lui Omar al-Bashir, anul trecut.
  • Pompeo, care a făcut presiuni şi pentru îmbunătăţirea legăturilor dintre Sudan şi Israel, a discutat despre ridicarea sancţiunilor cu premierul sudanez, Abdalla Hamdok.
707 afișări
Imaginea articolului SUA propune eliminarea Sudanului de pe listă de state care sponsorizează terorismul pentru o despăgubire de 330 de milioane de dolari

SUA propune eliminarea Sudanului de pe listă de state care sponsorizează terorismul pentru o despăgubire de 330 de milioane de dolari

SUA au acţionat pentru restabilirea treptată a relaţiilor cu Sudanul în ultimii ani, dar au insistat că cererile legale restante trebuie soluţionate înainte ca ţara să fie eliminată de pe lista statelor care sponsorizează terorismului. Coreea de Nord, Iranul şi Siria sunt, de asemenea, pe listă, relatează The Guardian.

Sudanul este pe listă din 1993 şi, prin urmare, se confruntă cu o serie de măsuri restrictive, inclusiv imposibilitatea de a accesa ajutorului financiar atât de necesar din partea instituţiilor multilaterale internaţionale.

Atacurile asupra ambasadelor din Tanzania şi Kenya din 1998 a fost realizate de Al-Qaida. Peste 224 de persoane au murit şi 4.000 de persoane au fost rănite în atentate.

Instanţele din SUA au găsit Sudanul vinovat că a oferit sprijin esenţial al-Qaida atunci când Bin Laden a avut sediul în ţară între 1991 şi 1996.

Însă oficialii, liderii opoziţiei şi oamenii obişnuiţi din ţară şi-au exprimat idignarea faţă de perspectiva unei plăţi către SUA. Unii s-au plâns că este nedrept ca noul guvern reformist din Sudan să sufere din cauza faptelor greşite ale unui dictator căzut.

Activistul Mohamed Babiker, în vârstă de 32 de ani, a acuzat SUA că a intensificat problemele din Sudan: „Ne-am opus regimului şi l-am răsturnat. Acum trebuie să plătim pentru ceea ce a făcut rău ”, a spus el.

Shamael el-Noor, participant la protestele în masă care au dus la plecarea lui Bashir, a declarat că SUA ar fi trebuit să scoată imediat numele Sudanului de pe lista ţărilor care susţin terorismul.

"Terorismul a fost legat de ideologia fostului regim ... Este nedrept să păstrezi Sudanul pe această listă", a spus El-Noor.

Alţii au contestat baza cererii de despăgubire, spunând că Sudanul a încercat să coopereze cu SUA expulzându-l pe Bin Laden şi că atacurile au avut loc doi ani după ce extremistul din Saudi a părăsit ţara.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici