SUA şi Cehia ar putea anunţa la Bucureşti semnarea tratatului principal privind scutul antirachetă

Ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, şi omologul său american, Condoleezza Rice, ar putea anunţa în cursul summitului de la Bucureşti semnarea tratatului principal privind amplasarea unei staţii radar în Cehia, relatează CTK în pagina electronică.

14 afișări
Imaginea articolului SUA şi Cehia ar putea anunţa la Bucureşti semnarea tratatului principal privind scutul antirachetă

SUA şi Cehia ar putea anunţa la Bucureşti semnarea tratatului principal privind scutul antirachetă (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit agenţiei cehe, cei doi oficiali urmează să se întâlnească în cursul summitului Alianţei. "Este posibil" să se întâlnească, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei cehe, Zuzana Opletalova.

Principalul negociator al tratatului, adjunctul ministrului ceh de Externe, Tomas Pojar, a declarat luni că Cehia şi Statele Unite vor ajunge în câteva zile la un acord final privind amplasarea staţiei radar.

John Rood, subsecretar de Stat pentru controlul armelor şi securitate internaţională, a confirmat indirect aceste informaţii.

Atât tratatul principal, cât şi cel adiţional care reglementează staţionarea trupelor americane pe teritoriul ceh şi care urmează să fie dezbătut săptămâna viitoare la Praga, trebuie aprobate de Parlamentul ceh.

Proiectul scutului american antirachetă se va număra printre subiectele aflate pe agenda summitului NATO, dar nu va fi unul prioritar.

Ministrul ceh al Apărării, Vlasta Parkanova, a declarat că ea consideră că summitul va fi în primul rând o reuniune politică, subiectele militare fiind în plan secund. "Principalele subiecte vor fi extinderea NATO şi activităţile sale viitoare din Afganistan şi Kosovo

Oficialul ceh a precizat că aliaţii ar putea susţine ca scutul american antirachetă, aflat momentan în stadiu de proiect, să acopere majoritatea teritoriilor statelor NATO din Europa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici