SUA şi Polonia au semnat acordul privind scutul antirachetă

Statele Unite şi Polonia au semnat miercuri acordul care prevede amplasarea elementelor scutului antirachetă pe teritoriul polonez.

16 afișări
Imaginea articolului SUA şi Polonia au semnat acordul privind scutul antirachetă

SUA şi Polonia au semnat acordul privind scutul antirachetă (Imagine: Mediafax/AFP)

Textul a fost semnat la ora locală 11.40 (12.40 ora României), la sediul Guvernului de la Varşovia, de către secretarul american de Stat, Condoleezza Rice şi omologul său Radoslaw Sikorski, în prezenţa preşedintelui Lech Kaczynski şi a premierului Donald Tusk.

Statele Unite vor putea astfel amplasa pe teritoriul polonez, până în 2012, zece interceptoare capabile să distrugă din zbor eventuale rachete balistice cu rază lungă de acţiune.

Aceste noi elemente vor completa un sistem deja existent în Statele Unite, Groenlanda şi Marea Britanie.

De mai multe luni, proiectul generează proteste din partea Rusiei, care susţine că scutul este îndreptat împotriva sa.

Instalarea sistemului antiaerian Patriot va începe în 2009

Statele Unite vor instala în Polonia, începând din 2009, un sistem antiaerian Patriot, a anunţat miercuri Departamentul american de Stat într-un comunicat.

"Statele Unite intenţionează să înceapă instalarea în 2009, în vederea stabilirii unei garnizone de sprijin pentru sistemul Patriot până în 2012", potrivit comunicatului.

Instalarea rachetelor Patriot, un sistem sol-aer de apărare aeriană de altitudine medie şi lungă, a fost una dintre condiţiile impuse de Guvernul polonez pentru a-şi da acordul în privinţa amplasării în Polonia a unor elemente ale scutului american antirachetă. Polonia ar urma să găzduiască în 2012 zece interceptoare de rachete balistice cu rază lungă de acţiune.

Acordul a fost semnat în mod oficial miercuri dimineaţă la Varşovia de către secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, şi ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski.

Acordul cuprinde o "declaraţie de cooperare strategică", ce consolidează articolul 5 al Tratatului NATO, potrivit polonezilor. Articolul 5 prevede că orice atac armat împotriva unuia dintre semnatarii Tratatului va fi considerat drept un atac îndreptat împotriva tuturor semnatarilor.

"Statele Unite se angajează să protejeze securitatea Poloniei şi a tuturor elementelor americane instalate pe teritoriul polonez", potrivit textului citit de premierul polonez, Donald Tusk, în cadrul ceremoniei de semnare a acordului.

"Statele Unite şi Polonia vor lucra împreună pentru a contracara ameninţările militare şi non-militare pe care le reprezintă părţi terţe şi pentru a minimaliza efectele unor astfel de ameninţări", precizează declaraţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici