SUA şi Rusia sunt principalii exportatori de arme

Statele Unite, Rusia şi Germania rămân principalii exportatori de armament convenţional, în timp ce China şi India sunt statele care importă cel mai mult armament la nivel global, arată raportul pentru perioada 2004 - 2008 al Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

193 afișări
Imaginea articolului SUA şi Rusia sunt principalii exportatori de arme

SUA şi Rusia sunt principalii exportatori de arme (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Principalii exportatori de armament convenţional în perioada 2004–2008 au fost Statele Unite, Rusia, Germania, Franţa şi Marea Britanie.

Potrivit raportului, SUA şi Rusia sunt de departe principalii exportatori de armament, cu 31 la sută şi, respectiv, 25 la sută din exporturile totale.

Mai mult de o treime (37 la sută) din exporturile americane de armament s-au îndreptat către state din Orientul Mijlociu, inclusiv 207 avioane de vânătoare şi 5.000 de bombe inteligente.

Principalii importatori de armament american sunt:

Coreea de Sud (15 la sută),

Israelul (13 la sută) şi

Emiratele Arabe Unite (11 la sută).

Armamentul rusesc este cumpărat în principal de:

China (42 la sută),

India (21 la sută) şi

Algeria (8 la sută).

Principalii importatori de armament convenţional în perioada 2004-2008 au fost:

China (11 la sută),

India (7 la sută),

Emiratele Arabe Unite (6 la sută),

Coreea de Sud (6 la sută) şi

Grecia (4 la sută).

Ţările europene au primit 24 la sută din transferurile internaţionale de armament convenţional în perioada 2004 - 2008, comparativ cu 26 la sută în intervalul 1999 - 2003. Potrivit raportului, statele membre ale Uniunii Europene au importat 19 la sută din cantitatea totală de arme transferată la nivel global, Grecia fiind cel mai mare importator european de armament.

Transferurile de armament către Georgia au crescut de aproape patru ori în perioada 2004 - 2008 faţă de intervalul 1999 - 2003, cel mai mare exportator către Georgia fiind Ucraina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici