SUA şi UE pun capăt războiului tarifar din perioada Trump privind oţelul şi aluminiul

  • Statele Unite şi Uniunea Europeană au căzut de acord să pună capăt unei dispute pe tema tarifelor americane la oţel şi aluminiu impuse de fostul preşedinte Donald Trump în 2018, eliminând un element de tensiune din relaţiile transatlantice şi evitând o creştere a tarifelor de retorsiune ale UE.
  • Conform Reuters, secretarul pentru Comerţ, Gina Raimondo, a declarat reporterilor că acordul va menţine tarifele americane "Secţiunea 232" de 25% pentru oţel şi 10% pentru aluminiu, permiţând în acelaşi timp "volume limitate" de metale produse în UE în Statele Unite fără taxe vamale.
932 afișări
Imaginea articolului SUA şi UE pun capăt războiului tarifar din perioada Trump privind oţelul şi aluminiul

Decizia elimină o sursă de fricţiune între aliaţi şi le permite acestora să se concentreze pe negocierea unui nou acord comercial global pentru a aborda excesul de capacitate la nivel mondial în ceea ce priveşte oţelul şi aluminiul, concentrat în principal în China, şi pentru a reduce emisiile din aceste industrii.

Şeful UE pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, a confirmat acordul, scriind pe Twitter că "am convenit cu SUA să luăm o pauză" în disputa comercială şi să lansăm cooperarea privind un viitor acord global privind oţelul şi aluminiul. Dombrovskis a declarat că acordul va fi anunţat oficial duminică de Biden şi de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Oficialii americani nu au precizat volumul de oţel scutit de taxe vamale care va fi permis în Statele Unite în cadrul unui sistem de contingente tarifare convenit cu UE. Surse familiare cu acordul, care au vorbit sub protecţia anonimatului, au declarat că volumele anuale de peste 3,3 milioane de tone vor fi supuse taxelor vamale.

Acordul oferă doi ani suplimentari de acces fără taxe vamale peste cotă pentru produsele siderurgice din UE care au obţinut excluderi din partea Departamentului Comerţului în ultimul an, au declarat oficiali americani.

Europa exporta anual aproximativ 5 milioane de tone de oţel către Statele Unite înainte de impunerea de către Trump a tarifelor din motive de securitate naţională.

Acordul va elimina tarifele de retorsiune ale Europei împotriva produselor americane, inclusiv a whisky-ului bourbon, a motocicletelor Harley-Davidson şi a bărcilor cu motor, care urmau să se dubleze la 1 decembrie, au declarat oficialii americani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici