SUA trebuie "să restabilească încrederea" cu aliaţii lor europeni

Statele Unite trebuie "să restabilească încrederea" cu aliaţii lor europeni, în urma apariţiei unor dezvăluiri cu privire la programul lor de spionaj, a declarat luni un purtător de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel.

200 afișări
Imaginea articolului SUA trebuie "să restabilească încrederea" cu aliaţii lor europeni

SUA trebuie "să restabilească încrederea" cu aliaţii lor europeni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cursul weekendului, Guvernul german i-a comunicat Casei Albe "uimirea" sa, a declarat purtătorul de cuvânt Steffen Seibert, adăugând că aceste dezvăluiri ar trebui să facă obiectul unor clarificări.

"Europa şi Statele Unite sunt parteneri, amici, aliaţi. Încrederea trebuie să fie baza colaborării noastre. Şi încrederea, în acest caz, trebuie restabilită", a afirmat Seibert, în cadrul unei conferinţe de presă a Guvernului german.

Săptămânalul german Der Spiegel a dezvăluit în ediţia de duminică faptul că NSA spiona, de mai mulţi ani, clădiri oficiale ale Uniunii Europene (UE) atât din Statele Unite, cât şi de la Bruxelles. În cadrul UE, Germania ar fi fost o ţintă privilegiată, potrivit săptămânalului.

"Informaţiile (de presă) nu sunt întotdeauna fapte. Prin urmare, va fi nevoie de clarificări", a subliniat Seibert.

Dar, "dacă se confirmă că reprezentanţe diplomatice ale Uniunii Europene şi ale unor ţări europene au fost spionate, atunci trebuie să spunem clar: spionarea amicilor este inacceptabilă, (...) nu mai suntem în Războiul Rece", a afirmat purtătorul de cuvânt german.

"Guvernul german s-a angajat să obţină clarificări complete, iar, dacă va fi cazul, o reacţie europeană clară şi în unanimitate va fi adoptată în aces sens", a anunţat purtătorul de cuvânt.

El a precizat că Guvernele german şi francez poartă discuţii pe această temă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici