SUA trimit membri ai forţelor speciale în Siria, în misiuni contra ISIS, anunţă Casa Albă

Statele Unite vor trimite zeci de membri ai unităţilor speciale în Siria, pentru misiuni de consiliere a grupurilor militare implicate în confruntări cu reţeaua teroristă Stat Islamic, anunţă Preşedinţia SUA, citată de CNN.

5724 afișări
Imaginea articolului SUA trimit membri ai forţelor speciale în Siria, în misiuni contra ISIS, anunţă Casa Albă

SUA trimit membri ai forţelor speciale în Siria, în misiuni contra ISIS, anunţă Casa Albă

"Statele Unite vor trimite mai puţin de 50 de membri ai unităţilor speciale în zone din nordul Siriei aflate sub control kurd", a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

"Trupele americane vor oferi asistenţă pe teren miliţiilor kurde şi grupurilor arabe", a precizat oficialul american.

Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a anunţat luni că Statele Unite vor iniţia operaţiuni terestre directe împotriva reţelei teroriste Stat Islamic, în Siria şi Irak.

Efectivele terestre americane vor colabora cu forţele kurde şi cu grupurile aliate în cadrul Forţelor Democrate Siriene, a afirmat anterior un alt oficial din cadrul Administraţiei Barack Obama.

"Este vorba de o modificare, dar nu de o schimbare fundamentală a strategiei Statelor Unite împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic", a confirmat congresmanul republican Mac Thornberry, preşedintele Comisiei Forţelor Armate din Camera Reprezentanţilor. "Sunt preocupat că Administraţia Obama încearcă să aplice măsuri limitate, care vin prea târziu şi care nu vor face diferenţa. Nu văd nicio strategie în sensul atingerii unui obiectiv, ci un efort de a fugi de un dezastru", a subliniat congresmanul republican.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeste 250.000 de morţi.

Armata turcă a atacat recent poziţii ale miliţiilor kurde susţinute de SUA, în nordul Siriei, pentru a opri avansarea acestora spre frontieră. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, avertiza luni că armata va lua măsuri împotriva administraţiei kurde din nord-estul Siriei, considerată o "ameninţare". "Administraţia kurdă din nord-estul Siriei a devenit o ameninţare pentru Turcia", a declarat Recep Tayyip Erdogan. "Turcia va face tot ce este necesar pentru contracararea acestei ameninţări. Iniţial, oraşul Tal Abyad a fost ocupat de reţeaua teroristă Stat Islamic; apoi, au abandonat zona şi au intrat militanţii formaţiunii kurde Partidul Uniunii Democrate (PYD)", a subliniat Erdogan. Miliţiile kurde din Siria, susţinute de Statele Unite, au instituit săptămâna trecută o nouă administraţie semiautonomă în zona Tal Abyad, situată în nordul ţării, exact la frontiera cu Turcia. Oraşul cu populaţie majoritar sunnită Tal Abyad a fost cucerit în vară de miliţiile kurde, după confruntări cu membri ai reţelei teroriste Stat Islamic. Miercurea trecută, miliţiile kurde siriene au anunţat că zona Tal Abyad va avea un statut de semiautonomie faţă de regimul de la Damasc. "Dar acesta este primul pas spre o regiune independentă", a declarat Omar Alloush, un oficial kurd din Siria. Kurzii din Siria au proclamat din 2013 o zonă semiautonomă formată din trei regiuni siriene - Afrin, Jazeera şi Kobane. Noul nume al regiunii este Rojava, care înseamnă "vest" în limba kurdă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici