SUA vor modifica modalitatea de verificare a pasagerilor curselor aeriene

Administraţia Obama intenţionează să îşi schimbe sistemul de selectare a pasagerilor curselor aeriene care trebuie verificaţi, folosind drept criterii nu doar naţionalitatea, ci şi informaţiile pe care serviciile secrete le deţin despre aceştia, trăsăturile fizice şi tiparul călătoriilor lor.

55 afișări
Imaginea articolului SUA vor modifica modalitatea de verificare a pasagerilor curselor aeriene

SUA vor modifica modalitatea de verificare a pasagerilor curselor aeriene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În urma atentatului eşuat la bordul unui avion pe ruta Amsterdam-Detroit în ziua de Crăciun, oficialii au hotărât rapid că pasagerii provenind din 14 ţări vor fi supuşi unor verificări secundare. Aceste măsuri au fost criticate ca discriminatorii şi "excesiv de greoaie", exercitându-se presiuni pentru revizuirea acestei abordări, relatează Washington Post.

Potrivit noului sistem, agenţii de securitate vor opri pasageri pentru efectuarea unor verificări suplimentare doar dacă aceştia se potrivesc anumitor informaţii pe care serviciile secrete le deţin despre aceştia.

Oficiali din cadrul administraţiei au spus că noul sistem va reduce "în mod semnificativ" numărul pasagerilor aleşi pentru verificări suplimentare obligatorii, eliminând un număr important dintre cei aleşi doar în baza naţionalităţii lor.

De asemenea, acesta va extinde tipul de persoane vizate pentru verificări suplimentare, de la pasageri "dubioşi" provenind din cele 14 ţări la orice pasager din lume, o măsură care-i vizează, de asemenea, pe potenţialii terorişti care cunosc lista acestor 14 ţări.

Noile reglementări vor intra în vigoare din această lună, a precizat înaltul oficial citat, admiţând că sistemul introdus în ianuarie prezintă "inconveniente serioase" pentru călătorii din cele 14 ţări vizate. El a oferit ca exemplu un caz ipotetic pentru a ilustra cum va funcţiona noul sistem.

Dacă un serviciu secret american află că un presupus terorist din Asia călătoreşte în Orientul Mijlociu şi cunoaşte vârsta aproximativă a suspectului, dar nu şi numele sau seria paşaportului, aceste fragmente de informaţie vor fi introduse într-o bază de date şi comunicate companiilor străine.

Personalul de securitate al acestor companii va primi instrucţiuni pentru a căuta persoane cu acele trăsături, pe care le vor supune unor verificări suplimentare, a afirmat acest oficial, admiţând că în unele cazuri personalul în cauză va fi nevoit să se bazeze pe propria judecată atunci când analizează trăsăturile listate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici