SUA vor participa la un exerciţiu militar în apropierea graniţei dintre India şi China

Statele Unite ale Americii vor participa la un exerciţiu militar comun cu India la mai puţin de 100 de kilometri de graniţa cu China, o zonă tensionată, scrie CNN.

14579 afișări
Imaginea articolului SUA vor participa la un exerciţiu militar în apropierea graniţei dintre India şi China

SUA vor participa la un exerciţiu militar în apropierea graniţei dintre India şi China

Exerciţiile militare vor avea loc la mijlocul lunii octombrie la o altitudine de 3.000 de metri în Auli, în statul indian Uttarakhand, şi se vor concentra pe antrenamente de război la mare altitudine, potrivit unui ofiţer superior al armatei indiene.

Auli se află la aproximativ 95 de kilometri de Linia de control real (LAC), o bucată de teren inospitalier unde este delimitată aproximativ frontiera disputată dintre India şi China.

Exerciţiile vor avea loc în cadrul celei de-a 18-a ediţii a unui exerciţiu comun anual cunoscut sub numele de "Yudh Abhyas" - sau "Practică de război".

Relaţiile dintre India şi China au fost tensionate de la o ciocnire sângeroasă din Himalaya în iunie 2020, soldată cu moartea a cel puţin 20 de soldaţi indieni şi a patru soldaţi chinezi.

Tensiunile au crescut şi mai mult recent prin construirea de către China a unui pod peste lacul Pangong Tso, care se află de-a lungul graniţei - o acţiune condamnată de guvernul indian ca fiind o "ocupaţie ilegală".

În timpul unei vizite în India în acest an, generalul Charles Flynn, comandantul armatei americane din Pacific, a descris consolidarea militară a Chinei în apropierea graniţei disputate ca fiind "alarmantă".

Întrebat despre exerciţiile comune, un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării a declarat pentru CNN că parteneriatul cu India este "unul dintre cele mai importante elemente ale viziunii noastre comune pentru o regiune Indo-Pacific liberă şi deschisă".

"Un element important al acestui efort mai amplu include exerciţii şi evenimente de antrenament, iar Yudh Abhyas este un astfel de exerciţiu bilateral anual conceput pentru a îmbunătăţi interoperabilitatea şi pentru a ne îmbunătăţi capacităţile respective de a aborda o serie de provocări de securitate regională", a declarat purtătorul de cuvânt.

Linia de control real, graniţa de facto, vag definită, dintre India şi China, a apărut în urma războiului de frontieră sino-indian din 1962, care la rândul său a fost declanşat de dezacorduri teritoriale istorice de lungă durată.

Locaţia sa exactă este neclară, iar între China şi India există încă dispute cu privire la locul unde se termină o ţară şi începe cealaltă.

Orice provocare militară între India şi China ar putea avea consecinţe grave. Ambele dispun de arme nucleare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici