SUA vor să elibereze cinci talibani deţinuţi la Guantanamo în schimbul singurului prizonier american

Statele Unite vor să reia negocierile cu talibanii în vederea efectuării unui schimb între unicul militar american pe care aceştia îl ţin prizonier şi deţinuţi de la Guantanamo, potrivit presei.

130 afișări
Imaginea articolului SUA vor să elibereze cinci talibani deţinuţi la Guantanamo în schimbul singurului prizonier american

Bowe Bergdahl (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Washingtonul ar vrea să obţină eliberarea sergentului Bowe Bergdahl, capturat de către talibani în iunie 2009, înainte de retragerea din Afganistan a celei mai mari părţi a trupelor americane, prevăzută la sfârşitul lui 2014, potrivit unor oficiali americani citaţi de Washington Post.

Potrivit cotidianului, în schimbul lui Bergdahl ar putea fi eliberaţi cinci talibani deţinuţi la Guantanamo şi predaţi Qatarului. Negocierile nu au început, notează Washington Post.

O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, a declarat pentru AFP, fără să poată oferi precizări, că "lucrăm zilnic, utilizând toate resursele militare, diplomatice şi informaţii, pentru a face astfel încât sergentul Bergdahl să se întoarcă acasă teafăr".

Un purtător de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a declarat marţi că SUA "nu sunt implicate în negocieri active cu talibanii. Dacă negocierile vor fi reluate la un moment sau altul, am dori să vorbim cu talibanii despre revenirea sergentului Bergdahl, teafăr".

"Ne gândim la familia sa. Sergentul Bergdahl lipseşte de prea mult timp. Iar noi continuăm să îndemnăm la eliberarea sa imediată", a adăugat Carney.

Statele Unite au primit la începutul lui ianuarie, pentru prima dată după trei ani, o "probă de viaţă" în cazul sergentului Bowe Bergdahl, capturat la 30 iunie 2009, în provincia Paktika (sud-est).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici