Sudan: Cel puţin 33 de morţi într-un accident aviatic (Video)

Un avion sudanez a luat foc imediat după aterizarea pe aeroportul din Khartoum, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, accidentul soldându-se cu moartea a 33 din cei 217 pasageri aflaţi la bordul aeronavei.

23 afișări
Imaginea articolului Sudan: Cel puţin 33 de morţi într-un accident aviatic (Video)

Sudan: Cel puţin 33 de morţi într-un accident aviatic (Imagine: Mediafax/AFP)

Şeful serviciilor medicale de pe aeroportul din Khartoum, generalul-maior Mohamed Osman Mahjoub, declarase iniţial că autorităţile au identificat 123 de supravieţuitori, Autoritatea Aeriană Civilă a stabilit ulterior numărul supravieţuitorilor la 113. Supravieţuitorii au putut părăsi avionul după deschiderea trapelor pentru ieşirea de urgenţă.

Autorităţile au prezentat cifre contradictorii în confuzia creată în urma accidentului. Consilierul prezidenţial Ghazi Salahaddin a declarat că între 50 şi 60 de persoane sunt în continuare date dispărute.

Un număr de 28 de cadavre au fost transportate la o morgă din apropiere, a precizat Mahjoub, adăugând că cele 66 de persoane date dispărute ar fi putut supravieţui accidentului şi părăsi aeroportul în confuzia creată în urma incendiului. Martorii au precizat că alte cinci cadavre au fost recuperate în cursul dimineţii din epava avionului.

Autorităţile sudaneze nu au dezvăluit naţionalitatea victimelor, dar diplomaţii care au avut acces la lista pasgerilor susţin că majoritatea numelor par să fie de origine arabă. Autorităţile aeroportuare au precizat că marea majoritate a pasagerilor ar putea fi sudanezi.

Avionul de linie, aparţinând companiei Sudan Airways, era de tip Airbus, potrivit televiziunii de stat, care nu a oferit alte detalii despre modelul aeronavei, avea la bord 203 pasageri şi 14 membri ai echipajului şi decolase de pe aeroportul din Amman, Iordania.

O furtună de nisip şi o ploaie torenţială s-au abătut, marţi, asupra aeroportului, au declarat oficialii.

Ministrul sudanez al Transporturilor, Mabrouk Mubarak Salim, a declarat că a avut loc o explozie la motorul drept al aeronavei. "Până în prezent nu dispunem de informaţii precise, dar credem că vremea este motivul principal pentru ceea ce s-a întâmplat", a adăugat acesta.

Televiziunea sudaneză a prezentat imagini cu angajaţii serviciilor de urgenţă stingând flăcările care au cuprins fuselajul aeronavei.

"Operaţiunea de recuperare a cadavrelor este în desfăşurare", a declarat comandantul adjunct al poliţiei, Al Adel Ajeb.

Unul dintre pasageri a declarat că avionul a încercat să aterizeze la Khartoum, dar căpitanul i-a avertizat că din cauza condiţiilor meteo nefavorabile aeronava se va îndrepta spre Port Sudan, un oraş situat pe malul Măsii Roşii. După o oră avionul a revenit în capitala sudaneză, potrivit sursei citate.

"Când pilotul a încercat să aterizeze, s-a produs un impact", a declarat pasagerul pentru televiziunea de stat.

"Dacă incendiul a fost provocat de o problemă tehnică, nu ştim acest lucru încă", a declarat directorul aeroportului, Yusuf Ibrahim. "Avionul venea de la Amman şi Damasc (...) A aterizat în siguranţă pe aeroportul din Khartoum şi vorbeau cu cei din turnul de control care le spuneau unde să gareze. În acel moment s-a produs o explozie", a adăugat acesta.

Un purtător de cuvânt al Autorităţiile Aviatice Civile a declarat că printre victime se numără şi un membru al echipajului.

 


Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici