Suedia recomandă încheierea unui parteneriat între UE şi fostele state sovietice

UE ar trebui să accelereze eforturile de încheiere a unui parteneriat cu fostele state sovietice după intervenţia militară rusă din Georgia, a declarat, duminică, ministrul suedez de Externe, Carl Bildt.

16 afișări
Imaginea articolului Suedia recomandă încheierea unui parteneriat între UE şi fostele state sovietice

Suedia recomandă încheierea unui parteneriat între UE şi fostele state sovietice (Imagine: en.rian.ru)

Într-un interviu acordat cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung, Bildt a declarat că un astfel de "Parteneriat Estic" ar fi un răspuns adecvat la conflictul din Caucaz.

"Sper că iniţiativa privind un Parteneriat Estic va prinde contur după evenimentele tragice din ultimele săptămâni", a precizat şeful diplomaţiei de la Stockholm în interviul care va fi publicat în ediţia de luni a cotidianului german.

Ideea a fost propusă de Polonia şi Suedia la începutul acestui an.

"Ar trebui să discutăm despre posibilitatea organizării unui summit pentru un astfel de Parteneriat Estic care ar corespunde summitului Uniunii Mediteraneene de la Paris", a adăugat acesta, făcând referire la reuniunea din iulie a liderilor din 43 de state europene, nord-africane şi din Orientul Mijlociu.

În mai, Polonia şi Suedia au propus încheierea unui Parteneriat Estic pentru a ajuta fostele republici sovietice să se pregătească pentru o eventuală aderare la UE printr-o cooperare mai strânsă cu blocul comunitar şi între ele însele.

Liderii europeni au sprijinit proiectul la summitul din iunie, dar au decis ca detaliile acestei iniţiative să fie trasate până în martie 2009.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici