Suedia va livra Ucrainei vehicule de luptă de infanterie şi sistem Archer

Suedia va da Kievului arme cu rază lungă de acţiune Archer. Artileria modernă, a cărei livrare a fost anunţată de premierul suedez, a fost cerută luni de zile de către ucraineni. Noul pachet de ajutor militar pentru Ucraina include vehicule blindate de luptă pentru infanterie.

420 afișări
Imaginea articolului Suedia va livra Ucrainei vehicule de luptă de infanterie şi sistem Archer

ARCHER Artillery System, Wikipedia Commons

Suedia a decis să înceapă să aprovizioneze armata ucraineană cu tunuri cu rază lungă de acţiune Archer, un obuzier mobil modern pe care Kievul îl cere de mai multe luni, a anunţat joi premierul suedez Ulf Kristersson, citat de AFP.

După o şedinţă de guvern, liderul nordic a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă "prima decizie de a începe să livreze sisteme de artilerie Archer Ucrainei" pentru a o ajuta împotriva Rusiei.

Potrivit Reuters, Guvernul suedez a anunţat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care va include vehicule blindate de luptă pentru infanterie şi a declarat că a ordonat forţelor sale de apărare să pregătească expedierea sistemului de artilerie Archer.

Pachetul are o valoare de 4,3 miliarde de coroane suedeze (419 milioane de dolari) şi va include, de asemenea, arme antitanc NLAW.

"Sprijinul militar pentru Ucraina este absolut crucial", a declarat premierul Ulf Kristersson într-o conferinţă de presă.

Suedia va trimite aproximativ 50 de vehicule de luptă pentru infanterie tip 90, blindate şi cu şenile. Guvernul nu a precizat câte sisteme Archer va furniza.

Înaintea pachetului prezentat joi, Suedia anunţase un ajutor militar de aproximativ 5 miliarde de coroane suedeze pentru Ucraina, precum şi mai multe tranşe de ajutoare umanitare.

Suedia deţine preşedinţia rotativă a UE şi a solicitat să adere la alianţa NATO împreună cu Finlanda, o mişcare care abandonează decenii de nealiniere în urma invaziei Ucrainei, pe care Moscova o numeşte o operaţiune militară specială".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici