Summit istoric Donald Trump-Kim Jong-un: Cei doi lideri au dat mâna în Singapore. FOTO, VIDEO

Preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un au dat mâna, marţi, în hotelul Capella din Singapore. Trump a devenit astfel primul preşedinte în funcţie din istoria Statelor Unite care s-a întâlnit pentru a discuta cu un lider al Coreei de Nord.

25228 afișări
Imaginea articolului Summit istoric Donald Trump-Kim Jong-un: Cei doi lideri au dat mâna în Singapore. FOTO, VIDEO

Summit istoric Donald Trump-Kim Jong-un: Cei doi lideri au dat mâna în Singapore

UPDATE 10.27 Statele Unite şi Coreea de Nord îşi reafirmă angajamentul de a denucleariza Peninsula Coreeană

UPDATE 09.13 Kim Jong-un şi Donald Trump au semnat un document. Preşedintele SUA va face o conferinţă de presă

Donald Trump şi Kim Jong-un au semnat împreună un document, însă detaliile cu privire la acesta nu sunt cunoscute încă. Donald Trump a anunţat că va oferi mai multe informaţii în cadrul unei conferinţe de presă separată.

Liderul de la Casa Albă a mai afirmat că a dezvoltat o "relaţie foarte specială" cu Kim Jong-un.

"A fost o onoare să fiu aici cu tine", a declarat preşedintele Statelor Unite.

"Este un negociator demn, negociază în interesul propriilor oameni", a afirmat Donald Trump, adăugând că liderul nord-coreean este "un om foarte talentat şi care îşi iubeşte foarte mult ţara".

Donald Trump anunţă că îl va invita "cu siguranţă" pe Kim Jong-un la Casa Albă: "A fost o onoare să fiu aici cu tine"

UPDATE 09.01 Donald Trump a anunţat că urmează să semneze un document cu Kim Jong-un, în urma summitului

Preşedintele american Donald Trump a declarat că summitul cu liderul nord-coreean Kim Jong-un s-a desfăşurat "neaşteptat de bine", anunţând că cei doi vor semna un document important, relatează site-ul agenţiei Reuters.

"Am progresat mult. Consider că s-a desfăşurat neaşteptat de bine. Vom semna un document", a declarat Donald Trump, fără a oferi mai multe detalii privind actul pe care îl vor semna.

Potrivit CNN, Kim Jong-un a declarat că vrea să îşi exprime recunoştinţa faţă de Donald Trump, pentru că a făcut summitul politic.

"Am avut o întâlnire istorică şi am decis să lăsăm trecutul în spate şi suntem pe cale de a semna un document istoric", a declarat Kim Jong-un cu ajutorul unui traducător.

Cu toate acestea, Coreea de Nord nu s-a arătat dispusă de a renunţa la întreg arsenalul nuclear pe care îl consideră vital în menţinerea conducerii lui Kim.

În acest context, secretarul de Stat al SUA, Mike Pomeo, a declarat că sancţiunile impuse Phenianului vor rămâne în vigoare până când acesta va renunţa la programul nuclear.

Întrebat dacă liderul nord-coreean a fost de acord cu denuclearizarea, Trump a declarat că vor începe acest proces "cât de curând".

 

UPDATE 07.46  Kim Jong-un consideră că summitul cu Donald Trump reprezintă un "început al păcii"

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a declarat, marţi, în cadrul întâlnirii cu preşedintele american Donald Trump, că acest summit reprezintă un "început al păcii", relatează site-ul postului CNN.

Preşedintele Donald Trump a declarat că este de acord.

"Cu siguranţă vor exista obstacole, dar astăzi este ziua unui început bun. Sunt determinat să lucrăm împreună", a declarat Kim Jon-un.

În cadrul întâlnirii cu preşedintele sud-coreean, în luna aprilie, Kim Jong-un a declarat că Seulul şi Phenianul vor depune eforturi comune pentru demararea unor discuţii cu SUA şi China cu scopul negocierii unui tratat de pace care să pună capăt în mod formal războiului din Coreea.

Războiul coreean, din perioada 1950-1953, s-a încheiat printr-un armistiţiu, semnat de SUA, reprezentând ONU, Coreea de Nord şi China. Coreea de Sud nu a fost o semnatară a armistiţiului.

Cei doi lideri s-au întâlnit pe insula Sentosa, în Singapore, după luni de negocieri diplomatice, pentru a discuta despre reducerea tensiunilor militare şi denuclearizarea Peninsulei Coreene, relatează site-ul postului BBC.

În discuţiile avute cu presa, Donald Trump a sugerat că va avea o "relaţie extraordinară" cu liderul de la Phenian, Kim Jong-un.

"Mă simt foarte bine. Vom avea o discuţie extraordinară care va avea un mare succes", a declarat Donald Trump.

Cei doi lideri au părut să fie foarte relaxaţi înainte de întâlnire.

"Nu a fost uşor să ajungem aici. Au fost obstacole, dar le-am depăşit ca să ne aflăm aici", a declarat Kim Jong-un.

Secretarul de Stat Mike Pompeo, consilierul pentru probleme de securitate naţională John Bolton şi şeful Statului Major l-au însoţit pe preşedintele american Donald Trump la summitul istoric cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, care se desfăşoară în Singapore, relatează site-ul postului CNN.

"Vom avea succes! Aştept cu nerăbdare să lucrez cu tine. Vom reuşi", a declarat Donald Trump, stând în faţa liderului de la Phenian.

Cei doi lideri au început deja a doua serie de discuţii, după ce prima s-a încheiat de dimineaţă.

Kim Jong-un este însoţit de vicepreşedintele Comitetului Central al Partidului Muncitorilor, Kim Yong Chol, şi de ministrul nord-coreean de Externe Ri Yong Ho.

Donald Trump şi Kim Jong-un au încheiat prima rundă a discuţiilor printr-o plimbare. După încheierea primei sesiuni, Trump a declarat că aceasta s-a desfăşurat "foarte, foarte bine".

"O relaţie excelentă", a declarat Trump de la balconul hotelului Capella.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un nu a oferit un răspuns atunci când a fost întrebat, în cadrul summitului cu preşedintele Donald Trump, dacă Phenianul va renunţa la dezvoltarea armelor nucleare, relatează site-ul postului CNN.

Cu toate acestea, liderul de la Casa Albă a sugerat că el şi Kim Jong-un vor rezolva disputele privind programul nuclear al Coreei de Nord.

"Lucrând împreună vom rezolva această problemă", a declarat Donald Trump. Acesta a afirmat că cei doi lideri "vor reuşi să rezolve o mare dilemă".

 

Credit foto: Hepta

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici