Summit-ul pentru pace din Elveţia începe astăzi. Ce ţări vor participa

  • Peste 100 de lideri s-au adunat în Elveţia la o conferinţă de două zile pentru a discuta propunerile Kievului de a pune capăt războiului.
  • China şi Rusia sunt absente.
  • Printre alţi participanţi se numără Thailanda, Singapore, Filipine şi Japonia.
Urmărește
612 afișări
Imaginea articolului Summit-ul pentru pace din Elveţia începe astăzi. Ce ţări vor participa

Sursa foto: AP

Peste 100 de lideri, inclusiv vicepreşedintele SUA, Kamala Harris , şi preşedinţii ţărilor UE, America de Sud, Orientul Mijlociu şi Asia, se vor reuni sâmbătă în Elveţia pentru una dintre cele mai ambiţioase încercări de până acum de a crea un plan de pace pentru Ucraina, scrie The Guardian.

Summit-ul are loc în momentul în care liderii G7 care se adună în Italia încheie un nou acord pentru un împrumut de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, securitizat prin utilizarea profiturilor extraordinare din dobânzile la activele băncii centrale ruse îngheţate de UE şi alte ţări occidentale după invazia Ucrainei din 2022.

Conferinţa de pace de două zile, care va avea loc în staţiunea de lux Bürgenstock, va aborda planul format din 10 puncte, propus de Kiev pentru a pune capăt războiului, împreună cu alte trei teme: ameninţarea nucleară, securitatea alimentară şi nevoile umanitare din Ucraina.

Vladimir Putin, a cerut vineri ca Kievul să cedeze mai multe pământuri, să retragă trupele şi să renunţe la oferta la NATO pentru ca el să-şi pună capăt războiului din Ucraina – propuneri care au fost respinse de Ucraina, SUA şi NATO.
 
Un comunicat comun este de aşteptat să apară duminică. Comunicatul să se concentreze asupra importanţei principiilor ONU privind menţinerea şi respectarea „suveranităţii şi integrităţii teritoriale”. Deşi acest lucru nu este văzut ca o promovare a păcii în sine, este conceput pentru a „reduce spaţiul pentru orice iniţiative inutile”, spun cei care cunosc conferinţa.
 
Acest lucru va fi văzut ca un succes pentru Volodymyr Zelenski, care urmăreşte să-şi construiască sprijin internaţional pentru planul său de pace, care include retragerea completă a trupelor ruseşti din Ucraina şi întoarcerea la graniţele sale post-sovietice din 1991.
 
Organizatorii Summit-ului pentru pace au minimalizat decizia Chinei de a nu participa, o mişcare care l-a determinat pe Zelenski să acuze Beijingul că a ajutat Moscova să submineze întâlnirea, lucru pe care Ministerul de Externe al Chinei a negat. Kievul făcuse eforturi intense pentru ca o delegaţie chineză să participe la Summit pentru a da conferinţei mai multă legitimitate şi a crea o breşă între Moscova şi Beijing.
 
Au existat, de asemenea, speranţe că Arabia Saudită ar putea participa după ceea ce Zelenskiy a descris discuţiile cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman ca fiind „productive şi energice”. Moscova a respins întâlnirea, declarând-o inutilă. China, care are legături strânse cu Rusia , a declarat că nu va participa deoarece conferinţa nu a îndeplinit cerinţele sale, inclusiv participarea Rusiei.
 
Zeci de lideri se vor afla în Elveţia într-un moment în care Ucraina este în dezavantaj din punct de vedere militar şi când vorbele despre oboseala războiului cresc. „Este destul de remarcabil că există 100 de ţări care se prezintă la un Summit de pace la care principalul instigator al acelui conflict nu participă”, a spus Max Bergmann, fost oficial al Departamentului de Stat al SUA.
 
„Este o lovitură de maestru diplomatică”, a spus Bergmann, care acum conduce Programul Europa , Rusia şi Eurasia la Centrul de Studii Strategice şi Internaţionale. William Courtney, un fost diplomat american, a calificat activitatea elveţiană drept „un succes uriaş”.
 
Summit-ul urmează mai multe întâlniri anterioare, inclusiv una din Arabia Saudită la care au participat 40 de ţări, inclusiv China, care a încercat să obţină sprijin pentru propriul său plan de pace în şase puncte.
 
Pe măsură ce Summit-ul se apropia, China şi-a intensificat activitatea prin întâlniri cu demnitari străini în vizită, apeluri telefonice şi mesaje către misiunile străine pe platforma WeChat a Chinei. Organizatorii nu sunt îngrijoraţi, deoarece nu a existat „nicio concretizare” a vreunei manevre diplomatice chineze, multe ţări din sudul globului, inclusiv Columbia, Chile, Argentina şi Ecuador, participând la Summit. Printre alţi participanţi se numără Thailanda, Singapore, Filipine şi Japonia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici