Summitul G20 | Disensiuni între Occident şi puterile din Asia pe tema soluţiilor de protejare a climei

Liderii care participă la summitul Grupului ţărilor puternic dezvoltate şi emergente au disensiuni pe tema planului de reducere a emisiilor poluante, China şi India exprimând obiecţii faţă de măsurile stricte propuse de ţările din Uniunea Europeană şi de Statele Unite.

1308 afișări
Imaginea articolului Summitul G20 | Disensiuni între Occident şi puterile din Asia pe tema soluţiilor de protejare a climei

Sursa foto: Mediafaxfoto

Conform agenţiei Reuters şi cotidianului La Repubblica, China şi India nu sunt de acord să asume angajamente clare de eliminare a emisiilor de dioxid de carbon prin renunţarea la utilizarea combustibililor fosili în transporturi şi industrie. Un proiect al Declaraţiei summitului G20 elimină sintagma "acţiuni imediate" necesare pentru limitarea încălzirii climei.

"Pentru menţinerea obiectivului de limitare a creşterii temperaturii globale la 1,5 grade Celsius vor fi necesare acţiuni semnificative şi eficiente din partea tuturor ţărilor", arată proiectul Declaraţiei summitului de la Roma.

De asemenea, potrivit proiectului, noul obiectiv ar fi eliminarea emisiilor de dioxid de carbon "până la jumătatea secolului", un termen mai general în comparaţie cu cel exact, anul 2050. Aceasta pare a fi o concesie oferită Chinei, care ar vrea să mute acest termen-limită în anul 2060, şi Indiei, care nu a fixat deocamdată niciun termen.

China şi India par să respingă măsurile stricte propuse de ţările din Uniunea Europeană, de Marea Britanie şi Statele Unite pentru protejarea climei, argumentând că eliminarea combustibililor fosili din transporturi şi industrie ar afecta puternic economiile ţărilor emergente şi aflate în dezvoltare.

Summitul G20 are ca prioritate pregătirea poziţiei statelor dezvoltate şi emergente înaintea "Conferinţei părţilor pe tema schimbărilor climatice" (COP26), organizată sub egida Naţiunilor Unite în perioada 31 octombrie-12 noiembrie, în oraşul britanic Glasgow. Din Grupul G20 fac parte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite, Turcia şi Uniunea Europeană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici