Summitul NATO de la Chicago a început

Lucrările summitului şefilor de stat şi de Guvern ai ţărilor membre NATO, reuniune care va fi consacrată în principal calendarului transferării asigurării securităţii de la forţele internaţionale către forţele afgane, au fost deschise duminică după-amiaza la Chicago.

214 afișări
Imaginea articolului Summitul NATO de la Chicago a început

Summitul NATO de la Chicago a început (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei 28 de lideri NATO au păstrat un moment de reculegere în memoria militarilor morţi în luptă, înainte de a aborda o serie de dosare, inclusiv apărarea antirachetă, în cadrul unei prime sesiuni de lucru.

Deschizând dezbaterile, secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a declarat că aliaţii vor face totul "pentru a reuşi tranziţia către forţele afgane până la sfârşitul lui 2014", aşa cum este prevăzut.

"Suntem uniţi în hotărârea noastră de a duce la bun sfârşit misiunea" în Afganistan, a declarat la rândul său preşedintele american Barack Obama, gazda summitului, care se desfăşoară în oraşul său, Chicago.

Anterior, secretarul general al NATO a dat asigurări că nu va exista o "retragere pripită" din Afganistan, în pofida hotărârii Franţei de a accelera plecarea trupelor sale.

"Vom rămâne angajaţi în Afganistan până la succesul operaţiunii", a subliniat el.

Aproximativ 50 de şefi de stat şi de Guvern din întreaga lume participă la această reuniune de două zile, plasată sub un important dispozitiv de secritate şi prezentată drept "cea mai importantă" de la crearea NATO, în urmă cu 60 de ani, şi până în prezent, potrivit Alianţei Nord-Atlantice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici