Sunak spune că nu există deocamdată planuri de a trimite trupe britanice în Ucraina

Nu există planuri de a desfăşura instructori militari în Ucraina, a declarat duminică premierul britanic Rishi Sunak, revenind asupra comentariilor ministrului apărării care sugerase că trupele ar putea efectua antrenamente în această ţară, relatează Reuters.

429 afișări
Imaginea articolului Sunak spune că nu există deocamdată planuri de a trimite trupe britanice în Ucraina

Sunak spune că nu există deocamdată planuri de a trimite trupe britanice în Ucraina

Până în prezent, Marea Britanie şi aliaţii săi au evitat o prezenţă militară oficială în Ucraina pentru a reduce riscul unui conflict direct cu Rusia.

Ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, care a fost numit în această funcţie luna trecută, a declarat într-un interviu acordat ziarului The Sunday Telegraph că doreşte să desfăşoare instructori militari în Ucraina, pe lângă instruirea forţelor armate ucrainene în Marea Britanie sau în alte ţări occidentale.

La câteva ore după publicarea acelui interviu, Sunak a declarat că nu există deocamdată planuri de a trimite trupe britanice în Ucraina.

„Ceea ce spunea secretarul apărării era că ar putea fi posibil ca într-o zi, în viitor, să facem o parte din această instruire în Ucraina”, a declarat Sunak reporterilor la începutul conferinţei anuale a Partidului Conservator, aflat la guvernare, la Manchester.

„Dar asta este ceva pe termen lung, nu aici şi acum. Nu există soldaţi britanici care vor fi trimişi să lupte în conflictul actual”.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat duminică că orice soldaţi britanici care antrenează trupe ucrainene în Ucraina ar fi ţinte legitime pentru forţele ruseşti.

Marea Britanie a oferit cursuri de pregătire militară de cinci săptămâni unui număr de aproximativ 20.000 de ucraineni în ultimul an şi intenţionează să pregătească un număr similar în continuare.

Într-un interviu acordat Sunday Telegraph, Shapps a declarat că există posibilitatea de a oferi pregătire militară în Ucraina după o discuţie purtată vineri cu şefii militari britanici.

„Am vorbit astăzi despre posibilitatea ca, în cele din urmă, antrenamentul să fie adus mai aproape şi, de fapt, şi în Ucraina”, a spus acesta, potrivit sursei citate. „În special în vestul ţării, cred că oportunitatea acum este de a aduce mai multe lucruri „în ţară””.

Shapps a adăugat că speră că firmele britanice din domeniul apărării, cum ar fi BAE Systems, vor continua cu planurile de a înfiinţa fabrici de armament în Ucraina.

În discursul său de la conferinţă, Shapps nu a abordat comentariile sale anterioare, dar a declarat că războiul din Ucraina consumă arme şi oameni „într-un ritm îngrozitor”, dar „trebuie să rămânem fermi” în susţinerea ţării în războiul său împotriva Rusiei.

Shapps a mai spus că sute de soldaţi britanici de menţinere a păcii vor fi trimişi în Kosovo în zilele următoare, după cele mai grave violenţe din nordul ţării din ultimii ani.

De asemenea, Shapps a declarat că avioane de luptă britanice au fost trimise în Polonia în acest weekend, pentru a ajuta la protejarea flancului estic al NATO, în urma unei cereri din partea guvernului polonez înainte de alegerile naţionale din această lună.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici