Supravieţuitorii Holocaustului din România şi Bulgaria vor primi compensaţii din partea Israelului

Supravieţuitorii Holocaustului din România şi Bulgaria, care au fost consemnaţi la domiciliu de regimurile acestor ţări în timpul celui de-al doilea război mondial, vor avea dreptul la compensaţii din partea Israelului, relatează Haaretz în ediţia electronică.

32 afișări
Imaginea articolului Supravieţuitorii Holocaustului din România şi Bulgaria vor primi compensaţii din partea Israelului

Supravieţuitorii Holocaustului din România şi Bulgaria vor primi compensaţii din partea Israelului (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Printr-o decizie, care devine astfel un precedent, luată într-un caz intentat de un grup de supravieţuitori, Tribunalul districtual din Tel Aviv a ordonat Ministerului Finanţelor să dea dovadă de o atitudine liberală în analizarea cererilor pentru compensaţii ale supravieţuitorilor.

După sfârşitul celui de-al doilea război mondial, evreii din România şi Bulgaria au cerut despăgubiri Germaniei pentru perioada în care regimurile din ţările lor i-au consemnat la domiciliu până la 20 de ore pe zi. Totuşi, Germania le-a respins cererea în baza faptului că nu fuseseră privaţi de libertate, conform prevederilor legii.

Judecătorii Issaiyho Schneller, Kobi Vardi şi Ruth Lebhar-Sharon au decis că solicitanţii vor trebuit să îndeplinească încă un criteriu pentru a avea dreptul la compensaţii, şi anume să dovedească faptul că au fost privaţi de libertate dincolo de perioada de interdicţie generală şi că libertatea acestora de mişcare a fost limitată.

În urma hotărârii judecătoreşti, solicitanţii care au fost respinşi pot depune din nou cerere pentru a primi compensaţii. "Această decizie va duce la recunoaşterea faptului că mii de supravieţuitori ai Holocaustului, care au fost consemnaţi la domiciliu, au dreptul la compensaţii", a declarat avocatul Ilan Yakobovich, care i-a reprezentat pe supravieţuitori. El susţine că, deşi crede că mulţi dintre supravieţuitori îndeplinesc cu uşurinţă criteriul impus de tribunal, va face apel la Înalta Curte de Justiţie pentru ca acesta să fie anulat pentru a simplifica procesul de primire a compensaţiilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici