Surse: SUA intenţionează să vândă drone înarmate Ucrainei în următoarele zile

Administraţia Biden intenţionează să vândă Ucrainei patru drone MQ-1C Gray Eagle care pot fi înarmate cu rachete Hellfire pentru a fi folosite pe câmpul de luptă împotriva Rusiei, susţin trei surse citate de Reuters.

2381 afișări
Imaginea articolului Surse: SUA intenţionează să vândă drone înarmate Ucrainei în următoarele zile

Surse: SUA intenţionează să vândă drone înarmate Ucrainei în următoarele zile

Vânzarea dronelor fabricate de General Atomics ar putea fi în continuare blocată de Congres, au declarat sursele, adăugând că există şi riscul unei inversări de politică de ultim moment care ar putea anula planul, care este în curs de examinare la Pentagon de câteva săptămâni.

Ucraina a folosit mai multe tipuri de sisteme aeriene fără pilot cu rază de acţiune mai mică împotriva forţelor ruseşti. Printre acestea se numără RQ-20 Puma AE de la AeroVironment (AVAV.O) şi Bayraktar-TB2 din Turcia.

Dar Gray Eagle reprezintă un salt tehnologic, deoarece drona poate zbura până la 30 de ore şi poate colecta cantităţi uriaşe de date. De asemenea, Gray Eagles, versiunea mai cunoscutei drone Predator, poate transporta până la opt rachete puternice Hellfire.

Tranzacţia este importantă deoarece ar pune pentru prima dată pe câmpul de luptă împotriva Rusiei un sistem american avansat şi reutilizabil, capabil de multiple lovituri în adâncime.

Administraţia preşedintelui Joe Biden intenţionează să notifice Congresul cu privire la potenţiala vânzare către Ucraina în următoarele zile, urmând ca după aceea să facă un anunţ public, a declarat un oficial american.

Banii din Iniţiativa de asistenţă pentru securitatea Ucrainei, recent aprobată, în valoare de 40 de miliarde de dolari, au fost puşi deoparte pentru a finanţa atât posibila vânzare, cât şi instruirea necesară pentru drone, au declarat sursele.

„În general, MQ-1C este o aeronavă mult mai mare, cu o greutate maximă la decolare de aproximativ trei ori mai mare decât cea a Bayraktar-TB2, cu avantaje proporţionale în ceea ce priveşte capacitatea de încărcare utilă, autonomia şi rezistenţa", a explicat expertul în drone Dan Gettinger de la Vertical Flight Society.

Pregătirea pe sistemul UAV fabricat de General Atomics durează de obicei luni de zile, a declarat Gettinger. Totuşi, a fost propus un plan de pregătire a tehnicienilor şi operatorilor ucraineni în câteva săptămâni, au precizat sursele.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici