SURSE. Turcia vrea să cumpere 40 de avioane americane F-16

Turcia a făcut o solicitare către SUA pentru a cumpăra 40 de avioane de luptă F-16 produse de Lockheed Martin şi aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele sale de război existente, în condiţiile în care caută să îşi modernizeze Forţele Aeriene după ce achiziţia de avioane F-35 a eşuat.

2390 afișări
Imaginea articolului SURSE. Turcia vrea să cumpere 40 de avioane americane F-16

Turcia vrea să cumpere 40 de avioane americane F-16

Surse citate de Reuters au declarat că afacerea, în valoare de miliarde de euro, este încă în curs de derulare prin procesul Foreign Military Sales, care este supus aprobării Departamentului de Stat al SUA, precum şi a Congresului SUA.

"Ca o chestiune de politică, Departamentul nu confirmă sau comentează vânzările sau transferurile de apărare propuse până când acestea nu au fost notificate oficial Congresului", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. Ambasada Turciei la Washington a refuzat să comenteze.

Ankara a comandat peste 100 de avioane F-35, fabricate tot de Lockheed Martin Corp (LMT.N), dar a fost scoasă din program în 2019 după ce a achiziţionat sisteme ruseşti de apărare antirachetă S-400.

Parteneriatul vechi de zeci de ani dintre Turcia şi SUA a fost pus la încercare în ultimii cinci ani din cauza dezacordurilor legate de Siria, legăturilor mai strânse ale Ankarei cu Moscova, ambiţiilor sale navale în estul Mediteranei, acuzaţiilor americane împotriva unei bănci turceşti de stat şi erodarea drepturilor şi libertăţilor în Turcia.

Cererea pentru avioanele de luptă va avea probabil dificultăţi în Congresul SUA, unde sentimentul faţă de Turcia s-a deteriorat profund în ultimii ani, în primul rând din cauza achiziţiei de către Ankara a avioanelor S-400 şi a istoricului său problematic în materie de drepturi ale omului.

Achiziţionarea de către Ankara a S-400 a declanşat, de asemenea, sancţiuni americane. În decembrie 2020, Washingtonul a pus pe lista neagră Direcţia Industriei de Apărare a Turciei, pe şeful acesteia, Ismail Demir, şi alţi trei angajaţi.

De atunci, SUA au avertizat în mod repetat Turcia să nu mai cumpere armament rusesc. Dar săptămâna trecută, preşedintele turc Tayyip Erdogan a indicat că Ankara intenţionează în continuare să cumpere un al doilea lot de S-400 din Rusia, o mişcare care ar putea adânci ruptura cu Washingtonul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
turcia,
sua,
avioane

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici