Survol al capitalei Kabul. Talibanii testează elicopterele şi avioanele lăsate în urmă de armatele străine

  • Elicopterele şi avioanele militare talibane au zburat miercuri deasupra capitalei afgane.
  • Ministerul Apărării a testat echipamente recent reparate, majoritatea lăsate în urmă de armatele străine în urmă cu un an, potrivit Reuters.
741 afișări
Imaginea articolului Survol al capitalei Kabul. Talibanii testează elicopterele şi avioanele lăsate în urmă de armatele străine

Mai multe aeronave, inclusiv elicoptere şi cel puţin un avion, au zburat la joasă înălţime pe cerul Kabulului, în apropierea aeroportului. Printre aparatele de zbor au fost cel puţin un elicopter de atac MI-24 de fabricaţie rusească şi două aeronave de fabricaţie americană.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, Enayatullah Khowarazmi, a declarat pentru Reuters că talibanii au reparat recent câteva elicoptere şi că survolul a fost un test. El nu a confirmat marca exactă sau ţara de origine, spunând doar că au fost testate „toate tipurile de aeronave". Nu se ştie cine a reparat elicopterele şi avioanele folosite acum de talibani.

Oficialii talibani au mai declarat că piloţii, mecanicii şi alţi specialişti din fosta Armată Naţională Afgană vor fi integraţi în forţele lor de securitate.

Ministerul Apărării a adăugat că echipa sa de ingineri a reparat recent 35 de tancuri, 15 vehicule blindate Humvee şi 20 de vehicule militare Navistar 7000 produse în SUA. Toate fuseseră avariate în momentul în care talibanii au preluat controlul ţării în august 2021, a cărei aniversare a fost marcată luni cu adunări şi focuri de armă de către gruparea islamistă.

Trupele americane au distrus peste 70 de avioane şi zeci de vehicule blindate şi au dezactivat apărarea antiaeriană înainte de a pleca de pe aeroportul din Kabul, în urma unei operaţiuni haotice de evacuare.

Între 2002 şi 2017, Statele Unite au transferat guvernului afgan numeroase aparate de zbor. O parte dintre acestea au fost transportate în ţările vecine din Asia Centrală de către forţele afgane care au fugit în urmă cu un an, dar talibanii au moştenit aeronavele rămase.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici