Suspendarea planului privind rachetele Iskander, "un pas pozitiv" - ambasador american

Decizia Moscovei de a suspenda proiectul său de amplasare a unor rachete de tip Iskander în regiunea Kaliningrad, în cazul în care se va confirma, "ar fi un pas foarte pozitiv", a apreciat miercuri ambasadorul Statelor Unite la NATO, Kurt Volker.

13 afișări
Imaginea articolului Suspendarea planului privind rachetele Iskander, "un pas pozitiv" - ambasador american

Ambasadorul Statelor Unite la NATO, Kurt Volker (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă acest lucru este adevărat, ar fi desigur un pas foarte pozitiv", a spus Volker, citat de purtătorul său de cuvânt.

Un oficial al forţelor armate ruse, citat de agenţia Interfax, a declarat, miercuri, că proiectul amplasării unor rachete la Kaliningrad a fost "suspendat datorită faptului că noua administraţie americană nu a accelerat proiectul său de instalare" a scutului antirachetă în Polonia şi Cehia.

Acest anunţ a apărut ca un nou gest de destindere în relaţiile dintre Moscova şi Washington, de la alegerea lui Barack Obama la Casa Albă.

Moscova a considerat întotdeauna acest proiect, al unui scut antirachetă american în Polonia şi Cehia, drept o ameninţare la adresa securităţii sale. Insistenţa administraţiei Bush cu privire la extinderea acestuia a condus la tensionarea relaţiilor ruso-americane în cursul ultimelor luni.

La 19 ianuarie, cu o zi înainte de învestirea lui Obama în funcţie, un oficial american anunţa că noul preşedinte al Statelor Unite ar putea reexamina proiectul scutului antirachetă, în ceea ce priveşte costul şi eficacitatea tehnică a acestuia.

Citeşte şi:

Rusia suspendă planul de amplasare a rachetelor Iskander în Kaliningrad

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici