Susţinători ai lui Bradley Manning solicită Institului Nobel să-i acorde Premiul pentru Pace

Susţinători ai lui Bradley Manning, un militar american judecat pentru că a transmis documente confidenţiale către WikiLeaks, au trimis luni pe adresa Institutului Nobel de la Oslo o petiţie-gigant în care solicită instituţiei norvegiene să-i acorde Premiul Nobel pentru Pace.

155 afișări
Imaginea articolului Susţinători ai lui Bradley Manning solicită Institului Nobel să-i acorde Premiul pentru Pace

Bradley Manning (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit lor, un astfel de premiu ar alunga "norul" care "planează deasupra Comitetului Nobel norvegian" din momentul atribuirii prestigioasei distincţii preşedintelui american Barack Obama, în 2009, pe când intrase de curând în funcţie şi decidea intensificarea efortului de război în Afganistan.

"Nimeni nu a făcut mai multe decât Bradley Manning pentru a combate ceea ce Martin Luther King Junior numea «nebunia militarismului»", explică textul semnat de peste 103.000 de persoane.

"Iar, în prezent, fiind încă în închisoare şi făcând faţă unor anchete judiciare neîncetate ale administraţiei americane, nimeni nu are la fel de mult nevoie de Premiul Nobel pentru Pace", subliniază petiţia.

Judecat la Curtea Marţială pentru că transmis aproximativ 700.000 de documente diplomatice şi militare site-ului de Internet WikiLeaks, Bradley Manning a fost recunoscut vinovat, luna trecută, pentru 20 de capete de acuzare, mai ales pentru cinci vizând încălcări ale legii privind spionajul. El poate primi până la 90 de ani de închisoare.

Potrivit jurnalistului american Norman Solomon, unul dintre iniţiatorii petiţiei, un Nobel pentru un militar în vârstă de 25 de ani ar sublinia importanţa lansării unor alerte pentru pace şi democraţie.

"Dacă nu se poate spune adevărul, realizarea păcii devine un exerciţiu superficial, mai degrabă de retorică decât de realitate", a spus Solomon în cadrul unei conferinţe de presă organizate înainte de trimiterea documentului de 5.000 de pagini la Institutul Nobel.

Directorul Institutului Nobel, Geir Lundestad, a afirmat în trecut că asemenea campanii de mobilizare nu influenţează alegerile Comitetului Nobel.

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace 2013 va fi anunţat pe 11 octombrie, la Oslo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici