Sute de persoane au murit în urma protestelor violente din Iran

Cel puţin 304 persoane au fost ucise în timpul protestelor antiguvernamentale care au izbucnit luna trecută în Iran şi mii de persoane, printre care şi adolescenţi au fost arestate, atrage atenţia Amnesty International, într-un raport citat de Reuters.

539 afișări
Imaginea articolului Sute de persoane au murit în urma protestelor violente din Iran

Sute de persoane au murit în urma protestelor din Iran

„Cel puţin 304 persoane au fost ucise şi mii au fost rănite între 15 şi 18 noiembrie, după ce autorităţile iraniene au folosit forţa împotriva protestatarilor”, se arată în raportul organizaţiei.

Amnesty International anunţase la începutul lunii că cel puţin 208 persoane au fost ucise în timpul protestelor. Autorităţile de la Teheran au negat acuzaţiile, însă nu au prezentat până în acest moment bilanţul protestelor violente.

Sute de cetăţeni iranieni au protestat începând cu 15 noiembrie ca urmare a deciziei autorităţilor de a creşte preţurile la carburanţi.

Oficialii de la Teheran au recunoscut în noiembrie că mai mulţi protestatari au fost împuşcaţi mortal de către forţele de securitate. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei a declarat că protestele reprezintă „o conspiraţie foarte periculoasă” a duşmanilor Iranului.

Amnesty International susţine că autorităţile au desfăşurat „o represiune de amploare menită să instaureze frica şi menită să îi împiedice pe cei care ar fi vrut să vorbească despre ceea ce s-a întâmplat”.

„Autorităţile iraniene arestează mii de protestatari, jurnalişti, activişti pentru drepturile omului şi studenţi pentru a-i împiedica să vorbească despre represiunea din Iran”, se mai arată în raport.

Pe 6 decembrie, Organizaţia Naţiunilor Unite a informat că, potrivit informaţiilor, cel puţin 208 persoane au fost ucise în timpul protestelor, însă a anunţat că bilanţul ar putea fi dublu. Potrivit informaţiilor ONU, cel puţin 7.000 de persoane au fost arestate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici