Sute de protestatari au încercat să pătrundă cu forţa în Ambasada SUA din Bagdad / Trupele americane au folosit gaze lacrimogene

Trupele americane au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea care a pătruns în perimetrul Ambasadei SUA de la Bagdad, în cursul unui protest în Irak faţă raidurile aeriene americane care au vizat o grupare militantă susţinută de Iran, relatează site-ul postului BBC News.

1603 afișări
Imaginea articolului Sute de protestatari au încercat să pătrundă cu forţa în Ambasada SUA din Bagdad / Trupele americane au folosit gaze lacrimogene

Sute de protestatari au încercat să pătrundă cu forţa în Ambasada SUA din Bagdad

UPDATE 19.30 Personalul Ambasadei SUA din Irak este în siguranţă, anunţă Departamentul de Stat
 
Toţi membrii personalului Ambasadei americane din Bagdad sunt în siguranţă, iar protestatarii irakieni nu au pătruns în perimetrul reprezentanţei diplomatice, a anunţat marţi seară Departamentul de Stat, informează agenţia de presă Reuters.

Ambasadorul SUA, Mark Tueller, nu se află în Irak în acest moment, deoarece avea programată o deplasare de tip personal.

UPDATE 15.50 Fluturând steaguri ale miliţiilor pro-iraniene şi scandând sloganuri antiamericane, protestatarii au aruncat cu pietre în poarta principala a complexului ce găzduieşte ambasada SUA, au distrus camere de supraveghere şi au provocat mai multe incendii.

Potrivit martorilor oculari, unul din turnurile de pază a fost incendiat.

The Associated Press a relatat că o poartă de la o intrare laterală a complexului a fost spartă şi sute de persoane au avansat aproximativ 5 metri de-a lungul unui coridor care duce la clădirea principală a ambasadei, înainte de a fi forţate să se retragă după ce trupele americane au intervenit folosind gaze lacrimogene.
 
UPDATE 12.10 Ambasadorul SUA a fost evacuat din reprezentanţa diplomatică americană la Bagdad-oficiali irakieni
 
Ambasadorul şi alţi membri ai corpului diplomatic american la Bagdad au fost evacuaţi din ambasada SUA în contextul protestelor violente, au declarat doi oficiali din cadrul Ministerului irakian de Externe, potrivit site-ului agenţiei Reuters.
 
Unul dintre oficiali a afirmat că în ambasadă au rămas doar câţiva agenţi de protecţie, ambasadorul şi restul angajaţilor fiind evacuaţi din motive de securitate.
 
Ştirea iniţială
 
Sute de protestatari au încercat marţi să pătrundă cu forţa în Ambasada SUA din Bagdad, după atacuri aeriene americane care au vizat o grupare militantă susţinută de Iran, relatează presa internaţională.

Scandând sloganuri anti-americane, mulţimea a încercat să pătrundă cu forţa pe teritoriul ambasadei, aruncând cu sticle de apă şi distrugând camere de securitate.

Asaltul asupra ambasadei a avut loc după funeraliile militanţilor decedaţi în urma atacurilor aeriene americane.

Potrivit jurnaliştilor de la The Associated Press, mulţimea a luat cu asalt ambasada, strigând "Jos SUA", "Moarte Americii" şi "Moarte Israelului". De asemenea, protestatarii au agăţat de zidurile ambasadei steaguri galbene ale grupării Kataeb Hezbollah, vizată de atacurile aeriene americane, soldate cu cel puţin 25 de morţi şi zeci de răniţi.

Agenţii de securitate de la ambasadă s-au retras în spatele gardurilor de securitate.

Forţele militare ale SUA au efectuate duminică raiduri aeriene în Irak şi Siria care au vizat poziţii ale unui grup paramilitar afiliat Iranului, despre care se crede că este responsabil de un atac soldat cu decesul unui american.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
irak,
sua,
proteste

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici