T-Rex avea buze şi pene? Arată cu totul diferit faţă de filmul "Jurassic Park"

  • Tyrannosaurus rex a fost unul dintre cei mai mari şi mai feroce prădători din istoria vieţii pe Pământ.
  • Acest dinozaur uriaş a trăit în perioada Cretacicului târziu, acum aproximativ 66-68 de milioane de ani, şi a dominat America de Nord.
  • Dar cum arăta el de fapt şi ce secrete ascunde anatomia sa?
1353 afișări
Imaginea articolului T-Rex avea buze şi pene? Arată cu totul diferit faţă de filmul "Jurassic Park"

Imagine generată cu Bing AI/ DALL-E

T-Rex avea buze

Unul dintre cele mai distinctive trăsături ale lui T-Rex era capul său masiv, dotat cu un craniu rigid şi cu 60 de dinţi ascuţiţi şi zimţaţi, fiecare având aproximativ 20 de centimetri lungime.

Cu aceşti dinţi, el putea muşca cu o forţă de până la şase tone şi putea sfâşia carnea prăzii sale cu uşurinţă.

De asemenea, dinozaurul avea dinţii acoperiţi de buze subţiri ca de şopârlă, care îi protejau gura de uscare şi gingiile de infecţii, dinţii de nisip şi praf şi i-ar fi uşurat închiderea gurii. 

T-Rex avea braţe scurte

În contrast cu capul său impresionant, T-rex avea braţe mici şi slabe, care nu îi erau de mare folos în vânătoare sau în luptă.

Braţele sale aveau doar doi sau trei degete, fiecare având o gheară mică.

De ce avea T-Rex braţe mici? O posibilă explicaţie este că acestea erau o moştenire evolutivă de la strămoşii săi mai mici şi mai agili, care aveau nevoie de braţe pentru a se echilibra sau pentru a prinde prada. Pe măsură ce carnivorul a crescut în dimensiune şi în greutate, braţele sale au devenit inutile şi s-au redus progresiv. 

Cât de repede se deplasa un T-Rex? 

În schimb, T-Rex se baza pe picioarele sale puternice şi lungi pentru a se deplasa şi pentru a urmări prada. Picioarele sale erau adaptate pentru alergatul de rezistenţă, nu pentru cel de viteză.

Astfel, putea alerga cu o viteză medie de 17-18 kilometri pe oră, dar putea menţine acest ritm pentru perioade lungi de timp. Acest stil de alergare se dovedeşte a fi cel mai eficient din punct de vedere evolutiv, deoarece permite prădătorului să economisească energie şi să nu se supraîncălzească.

Ce consuma? Cadavre în mare parte 

T-Rex era un carnivor specializat în vânarea altor dinozauri mari, cum ar fi Triceratops sau Edmontosaurus. Dieta sa alimentară era variată şi includea atât animale vii, cât şi hoituri. T-Rex avea un simţ al mirosului foarte dezvoltat, care îl ajuta să localizeze prada sau carnea în putrefacţie la distanţe mari.

De asemenea, T-Rex avea o vedere binoculară, care îi oferea o percepţie profundă şi o capacitate de focalizare asupra ţintei.

Câteodată, în perioadele de foamete, se lupta cu alţi tyrranozauri până la moarte, apoi îi mânca, fiind un canibal feroce. Sau mânca cadavrele altor tyrranozauri, scrie National Geographic

Cum se reproducea? 

T-Rex se reproducea prin ouă, ca majoritatea dinozaurilor. Femela depunea între 6 şi 12 ouă într-un cuib săpat în pământ sau în vegetaţie. Ouale erau mari şi ovale, având aproximativ 30-40 de centimetri lungime.

Puii de T-Rex ieşeau din ou după o perioadă de incubaţie estimată la de aproximativ trei luni.

Aceştia erau mici şi vulnerabili la prădători, aşa că aveau nevoie de protecţia părinţilor lor pentru a supravieţui. Cercetătorii au estimat că puii de T-Rex creşteau foarte repede, câştigând până la 800 de kilograme pe an.

Astfel, un T-Rex adult putea ajunge să cântărească până la 8 tone şi să aibă o lungime de până la 12 metri.

T-Rex avea pene? 

Unii cercetători susţin că T-Rex avea pene pe tot corpul sau pe anumite părţi ale acestuia, cum ar fi gâtul, spatele sau coada.

Alţii cred că dinozaurul era complet lipsit de pene sau că avea doar nişte fire de păr subţiri şi scurte. Dovezile fosile care ar putea confirma sau infirma aceste ipoteze sunt foarte rare şi incomplete.

Depinde şi de cursul evoluţiei sale pe parcursul a milioane de ani. 

Dacă T-Rex avea pene, acestea ar fi putut avea mai multe funcţii, cum ar fi izolarea termică, camuflajul, afişarea sau protecţia solară. Culoarea penelor ar fi putut varia de la maro, negru sau gri la roşu, verde, galben sau albastru pestriţ.

Culoarea penelor ar fi putut depinde de sex, vârstă, mediu sau comportament. De asemenea, T-Rex ar fi putut avea modele de culoare pe pene, cum ar fi dungi, pete sau benzi.

Pentru a determina culoarea penelor unui dinozaur, cercetătorii pot analiza structura microscopică a melanozomilor, nişte organite care conţin pigmenţi şi care se găsesc în celulele producătoare de pene.  

Cercetătorii au reuşit să identifice melanozomi în unele fosile de dinozauri cu pene şi să reconstruiască culoarea lor aproximativă. De exemplu, s-a descoperit că Sinosauropteryx avea pene cu dungi roşii pe coadă, Anchiornis avea pene negre cu margini albe şi Archaeopteryx avea pene negre.

Cu toate acestea, pentru T-Rex nu s-au găsit încă fosile care să conţină melanozomi sau alte dovezi ale culorii penelor sale.

Ce culoare aveau solzii lui T-Rex?

Culoarea solzilor lui T-Rex este o altă întrebare dificilă de răspuns, deoarece nu există fosile care să păstreze pigmenţii originali ai pielii acestui dinozaur. Totuşi, cercetătorii au încercat să facă unele estimări bazate pe comparaţia cu animalele actuale sau pe analiza unor fosile de dinozauri înrudite cu dinozaurul carnivor. 

Una dintre metodele folosite este să se observe ce culoare au solzii la reptilele şi păsările de astăzi şi să se presupună că T-Rex ar fi avut o culoare similară.

De exemplu, dacă T-Rex avea nevoie de camuflaj pentru a vâna sau pentru a evita prădătorii mai mari, atunci ar fi putut avea solzi de culoare maro, gri sau verde, care să se potrivească cu mediul înconjurător.

Dacă T-Rex avea nevoie de termoreglare pentru a-şi menţine temperatura corpului, atunci ar fi putut avea solzi de culoare închisă, care să absoarbă mai multă căldură de la soare.

Dacă avea nevoie de afişare pentru a atrage parteneri sau pentru a intimida rivali, atunci ar fi putut avea solzi cu culori vii, cum ar fi roşu, galben sau albastru.

După fosile, solzii săi ar fi avut o nuanţă vibrantă de roz. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici