Taifunul Soudelor se îndreaptă către Taiwan, Japonia şi China

Taifunul Soudelor se îndreaptă către Taiwan, Japonia şi China de marţi, potrivit meteorologilor, după ce produs pagube majore în nordul insulelor Mariane, informează site-ul agenţiei de presă AFP.

176 afișări
Imaginea articolului Taifunul Soudelor se îndreaptă către Taiwan, Japonia şi China

Taifunul Soudelor se îndreaptă către Taiwan, Japonia şi China (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Taifunul Soudelor a lovit Arhipelagul Mariane în cursul zilei de duminică, provocând pagube majore în partea de nord, în Insula Saipan.

Soundelor îşi va continua cursul de nord-vest din Oceanul Pacific spre Taiwan, Japonia (insulele Ryukyu din sud-vest) şi China, avertizează experţii de la Centrul American de Alertă pentru Taifun, cu precizarea că odată ce va ajunge în Taiwan va scădea în intensitate. Potrivit estimărilor făcute de specialişti, taifunul va ajunge în aceste ţări până vineri.

Taifunul se deplasează de-a lungul Oceanului Pacific, cu o viteză de 354 km/h, potrivit Centrul American de Alertă pentru Taifun (Joint Typhoon Warning Center) care i-a acordat duminică gradul 5 de la gradul 2 - cu care fusese clasat iniţial -, cel mai mare grad de alertă, fiind clasificat drept cel mai puternic taifun din 2015.

Furtuna declanşată de taifun a doborât linii electrice, a smuls acoperişurile clădirilor şi a inundat centrala electrică a insulei. Sute de rezidenţi au încercat să se adăpostească de taifun până luni după-amiază. Aproximativ 400 de persoane au fost mutate în adăposturi pentru situaţii de urgenţă. Nu s-au înregistrat cazuri de deces. Guvernatorul insulei Saipan, Ralph D.L.G. Torres, a declarat "stare de dezastru şi de urgenţă majoră" pentru insulă, potrivit Pacific Daily News.

Taifunul Soudelor este mai puternic decât Pam, considerat anterior cel mai mare ciclon din 2015. În timpul ciclonul Pam au murit cel puţin 15 persoane în insula Vanuatu, situată tot în Pacific, la 1.750 km de Australia, în urmă cu cinci luni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici