Taifunul Vongfong a atins partea centrală a Japoniei, unde un chinez a fost dat dispărut anterior

Puternicul taifun Vongfong a lovit luni partea centrală a Japoniei, după ce a provocat rănirea a 44 de persoane, iar un chinez a fost dat dispărut, fiind luat de valuri, potrivit autorităţilor.

357 afișări
Imaginea articolului Taifunul Vongfong a atins partea centrală a Japoniei, unde un chinez a fost dat dispărut anterior

Taifunul Vongfong a atins partea centrală a Japoniei, unde un chinez a fost dat dispărut anterior (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Centrul taifunului, cel de-al 19-lea din acest sezon, "a atins uscatul la Makurazaki, pe Insula Kyushu, în jurul orei locale 8.30 (2.30, ora României)", însoţit de rafale de vânt de până la 180 de kilometri pe oră, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Agenţiei japoneze pentru meteorologie.

Peste 300 de zboruri au fost anulate, porivit postului public NHK.

Înainte să atingă principalele insule nipone, taifunul a fost precedat de intemperii, iar trei chinezi au fost luaţi de valuri uriaşe, la Shizuoka, în centrul Japoniei, duminică după-amiaza, potrivit NHK. Doi dintre ei au putut să fie salvaţi, însă despre al treilea nu se ştia nimic până luni.

Acest ciclon a atins arhipelagul Okinawa în weekend, provocând rafale de peste 200 de kilometri pe oră. Imagini difuzate la televiziune surprind ploi diluviene, drumuri inundate şi case devastate.

Vongfong a fost retrogradat de la "superputernic" la "puternic", dar autorităţile japoneze au anunţat sâmbătă că "rămâne, totuşi, important şi foarte puternic" şi au avertizat că se vor forma valuri uriaşe, vor avea loc precipitaţii torenţiale şi alunecări de teren.

Cel puţin 44 de persoane au fost rănite, inclusiv o fată în vârstă de nouă ani, iar unui bărbat în vârstă de aproximativ 20 de ani i-au fost secţionate degete, de o uşă, în timpul unor rafale de vânt extrem de puternice, în două incidente separate.

Alt taifun, Phanfone, a traversat Japonia în urmă cu o săptămână şi s-a soldat cu aproximativ zece persoane date dispărute, inclusiv trei militari americani, luaţi de valuri în timp ce făceau fotografii la Okinawa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici