Taiwan şi China de sud se pregătesc pentru "supertaifunul" Usagi

Un taifun extrem de puternic, Usagi, se apropia vineri de Filipine, Taiwan şi Hong Kong, ale căror servicii meteorologice au emis alerte de rafale puternice de vânt şi ploi torenţiale.

397 afișări
Imaginea articolului Taiwan şi China de sud se pregătesc pentru "supertaifunul" Usagi

Taiwan şi China de sud se pregătesc pentru "supertaifunul" Usagi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Usagi a fost calificat "super-taifun" de către Observatorul din Hong Kong, care rezervă acest apelativ ciclonilor tropicali cei mai puternici, cu rafale de vânt care depăşesc 185 de kilometri pe oră.

Taifunul avansa vineri către strâmtoarea Lucon, trecerea între punctul de nord al Filipinelor şi sudul Taiwanului, frontiera între Pacific şi marea Chimei meridionale.

Într-un buletin publicat vineri la ora locală 23:00 (18:00, ora României), Joint Typhon Warning Center al marinei americane a anunţat că Usagi soseşte cu vânturi de 240 de kilometri pe oră şi rafale care ating 300 de kilometri pe oră.

În jurul orei 07:00, ora României, Usagi se afla la 690 de kilometri nord de Manilla şi este aşteptat pe coastele Chinei de Sud în cursul weekend-ului. Dacă taifunul nu îşi schimbă traiectoria, serviciile meteo din Hong Kong prevăd sosirea sa pentru duminică, ora locală 20:00 (15:00, ora României).

Usagi este aşteptat în sudul extrem al Taiwanului sâmbătă dimineaţă.

"Este vorba de cel mai puternic taifun din Pacificul occidental de anul acesta", a declarat pentru AFP un resposabil al serviciilor meteorologice din Taiwan.

Feriboturile au fost deja suspendate în comitetul Taitung (sud-est). Autorităţile au ordonat dezumflarea unei raţe galbene de plastic gigantică, înaltă de 18 metri, operă a unui artist olandez, care plutea în portul Kaohsiung.

Filipine au emis o alertă de grad 4 pentru insulele Batane, situate în nordul arhipelagului. "Situaţia are un potenţial distructiv masiv pentru comunităţi. Orice călătorie şi activitate în exterior trebuie să fie anulată", a declarat agenţia meteo a arhipelagului.

În China continentală, o alertă de gradul 3 (pe o scară de 4) a fost proclamată de autorităţi, conform agenţiei China Nouă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici