Taiwanul anchetează un scandal privind trafic de armament care îl vizează pe Mircea Băsescu

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat că va demara acţiuni judiciare în cazul în care afirmaţiile presei locale, privind un presupus caz de trafic de armament vechi către Angola prin intermediul familiei preşedintelui României, se dovedesc adevărate, relatează Taiwan News, în pagina electronică.

366 afişări
Imaginea articolului Taiwanul anchetează un scandal privind trafic de armament care îl vizează pe Mircea Băsescu

Taiwanul anchetează un scandal privind trafic de armament care îl vizează pe Mircea Băsescu

Revista Next din Taiwan a relatat că fratelepreşedintelui român Traian Băsescu, Mircea Băsescu, este suspectatde reambalarea unei cantităţi de muniţie veche taiwaneză, destinatădistrugerii în Bulgaria, şi de vânzarea acesteia cătreAngola.

Peste 8.000 de tone de grenade, mine şi alte tipuri de muniţieveche urmau să fie distruse, din care românii au achiziţionat 1.884de tone, înaintea alegerilor prezidenţiale de anul trecut, potrivitNext.

Ministerul taiwanez al Apărării va solicita informaţii dinpartea companiei Explomo, cu sediul în Singapore, care a câştigatcontractul de distrugere a muniţiei, a declarat Wang Kuo-pin,diectorul Centrului de Achiziţii din cadrul Biroului pentruArmament al Ministerului Apărării.

Dacă informaţiile publicate se vor dovedi adevărate,ministerul va face demersurile judiciare necesare, aadăugat Wang. În primul rând va anula contractul, iar ulterior vasolicita rambursarea taxelor şi garanţiei depozitelor stipulate încontract şi va înainta o cerere de compensare. Posibilitatea unuifals va fi, de asemenea, investigată, a continuat acesta.

Oficialul a subliniat că ministerul este foarte precaut înprivinţa plănuirii şi supervizării manipulării muniţiei vechi.

"Avem un plan detaliat şi sofisticat de monitorizare acontractelor privind distrugerea muniţiei învechite", a declaratWang Kuo-wu, director responsabil de armament în cadrulMinisterului taiwanez al Apărării.

"În termeni de formă şi documentare, nu ar trebui să existeprobleme sau lipsuri în contracte. Dacă există dovezi concreteprivind încălcarea contractului nostru, vom iniţia o acţiunejudiciară împotriva firmelor contractante", adaugă Wang, citat desite-ul Taiwan News.

Potrivit oficialului citat, Ministerul taiwanez al Apărării vasolicita asistenţă din partea unor firme de notari pentru a sestabili în ce măsură a fost respectat contractul. Pentru a se evitarevânzarea muniţiei învechite, Wang a declarat că au fost luatemăsuri pentru monitorizarea executării contractului, firma Explomofiind obligată să furnizeze un certificat care să atestedistrugerea muniţiei în Bulgaria.

Oficiali militari taiwanezi s-au deplasat, în mai, în Bulgaria,pentru a superviza executarea contractului, care a fost finalizatîn august, potrivit lui Wang.

Compania bulgară Maxam, care s-a ocupat de distrugerea muniţiei,a fost nevoită să furnizeze o listă zilnică cu muniţia distrusă,însoţită de fotografii. Ministerul a solicitat, de asemenea, unuinumăr de două companii, una taiwaneză şi una străină, să furnizezerapoarte lunare despre manipularea muniţiei.

Pe de altă parte, publicaţia Straits Times preia, în ediţiaonline, o ştire AFP care citează un purtător de cuvânt alMinisterului taiwanez al Apărării, Yu Sy-tue, care a declarat că"relatarea are la bază speculaţii şi nu există dovezi pentrususţinerea acestor afirmaţii".

Potrivit articolului publicat de revista Next, MirceaBăsescu ar fi ajutat la redirecţionarea armelor către grupări dinAfrica şi Orientul Mijlociu acuzate de terorism.

Armele ar fi ajuns la mişcarea Hezbollah din Liban şi la FrontulEliberării Enclavei Cabinda din Angola.

Presa română a relatat în vara lui 2009 despre presupusaimplicare a fratelui preşedintelui într-un transport de muniţiepentru delaborare. La vremea respectivă, ziaristul Sorin RoşcaStănescu a afirmat, pe site-ul personal, că fratele şefuluistatului, Mircea Băsescu, ar fi fost implicat într-o afacere detrafic de explozibil alături de o persoană pe nume Bakri Imad AbdulReda, suspectată de legături cu organizaţii teroriste şi aflată învizorul Interpol.

"Fratele preşedintelui României a participat la o operaţiuneultrasecretă de trafic internaţional cu mari cantităţi deexplozibil. Cinci vapoare sosite din Thailanda au fost ancorate înportul Constanţa. Operaţiunea a fost dirijată de Mircea Băsescu,fratele preşedintelui României. Încărcătura consta în substanţeexplozive şi muniţie. Deşi uriaşă, cantitatea exactă nu estecunoscută de autor. Destinaţia finală, conform contractuluiîncheiat de partea tailandeză cu Romarm SA, aparţinând MinisteruluiIndustriilor, era UM Băbeni din judeţul Vâlcea. Acolo, explozibiliişi muniţia, în loc să fie distruşi, au fost reambalaţi. În scurttimp a avut loc exportarea acestora, fiind utilizat dreptintermediar şi cărăuş SC Romagro Cereal SRL. Operatiunea s-arealizat tot pe cale maritimă, fiind asigurată din nou de MirceaBăsescu", a scris jurnalistul Sorin Roşca Stănescu pe site-ulsău.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici