Taiwanul îşi consolidează capacităţile militare navale pentru a descuraja China

Taiwanul speră să disloce pe mare cel puţin două noi submarine produse pe plan intern, până în 2027, şi să echipeze ultimele modele de submarine lansate cu rachete antinavă, pentru a întări astfel apărarea în faţa Marinei Chinei şi pentru a-şi proteja lanţurile de aprovizionare, scrie Reuters.

2934 afișări
Imaginea articolului Taiwanul îşi consolidează capacităţile militare navale pentru a descuraja China

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Taiwanul a dezvoltat un program intern de modernizare a forţelor armate pentru a descuraja acţiunile militare ale Chinei, care consideră insula parte a teritoriului chinez.

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, care a lansat acest program în 2016, când a preluat conducerea ţării, va lansa joi la apă primul din cele opt submarine noi.

Amiralul Huang Shu-kuang, un consilier de securitate al preşedintelui şi persoana care conduce programul, a declarat că o flotă de submarine – opt noi şi două submarine mai vechi, daneze, intrate în serviciu în 1980 – va împiedica marina chineză din a-şi proiecta puterea în Pacific.

„Dacă putem construi această capacitate, nu cred că vom pierde vreun război”, a spus Huang.

Primul submarin, care costă 1,54 de miliarde de dolari, va folosi un sistem de luptă produs de Lockheed Martin şi va transporta torpile americane MK-48. Va începe testele pe mare luna viitoare, înainte de a fi livrat marinei taiwaneze, până la finalul anului 2024.

Pentru celelalte modele, Taiwanul va folosi rachete antinavă lansate de pe submarine, însă integrarea acelor arme pe submarine va depinde şi de disponibilitatea de producţie în SUA, unde capacitatea de producţie este deja limitată. Amiralul nu a specificat ce companii ar putea fi implicate în producţia acestor rachete antinavă.

Potrivit lui Huang, noile submarine vor putea ţine China departe de Strâmtoarea Miyako sau de Canalul Bashi. Totodată, vor apăra primul lanţ de insule, adică zona care începe de la Japonia, până la Taiwan, Filipine şi Borneo.

„A fost un concept strategic şi al Armatei SUA – să apărăm primul lanţ de insule şi să le respingem accesul (n.r. chinezilor)”, a spus amiralul Huang, citat de Reuters.

La programul iniţiat de preşedinta taiwaneză în 2016, au participat cu expertiză şi tehnologie mai multe ţări, însă, deşi nu le-a numit clar, amiralul Huang a declarat că a contactat generali din ţări precum Japonia, SUA, Coreea de Sud, India şi Marea Britanie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici