Talibanii acuză SUA că folosesc 11 septembrie ca pretext pentru violenţa împotriva musulmanilor

Afganii suportă de zece ani legea armelor americane, în timp ce ei nu au jucat niciun rol în atentatele de la 11 septembrie, în urma cărora Washingtonul a declanşat intervenţia în Afganistan, au afirmat sâmbătă talibanii, într-un comunicat.

474 afișări
Imaginea articolului Talibanii acuză SUA că folosesc 11 septembrie ca pretext pentru violenţa împotriva musulmanilor

Talibanii acuză SUA că folosesc 11 septembrie ca pretext pentru violenţa împotriva musulmanilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În fiecare an, 11 septembrie le aminteşte afganilor de un eveniment în care ei nu au jucat niciun rol, dar care a servit drept pretext pentru colonialismul american de a vărsa sângele a mii de afgani nevinovaţi şi săraci", scriu talibanii, cu o zi înainte de comemorarea a zece ani de la atentate.

"De atunci, atrocităţile continuă", afirmă talibanii.

Regimul ultrariguros al talibanilor, aflat la putere din 1996, a fost înlăturat după intervenţia americană în Afganistan, declanşată la 7 octombrie 2001, după refuzul acestuia de a-l preda Statelor Unite pe Osama ben Laden, "oaspetele" lor responsabil de atacurile împotriva New-York şi Washington.

Talibanii luptă de atunci împotriva Guvernului de la Kabul şi a forţei NATO, formată în proporţie de două treimi din americani, care îl susţine, iar insurecţia lor sângeroasă nu a încetat să câştige teren în ultimii ani.

"Americanii şi aliaţii lor au ucis zeci de mii de musulmani sub pretextul acestui eveniment ambiguu şi echivoc, (...) au distrus sate, livezi, plantaţii şi chiar localităţi pe motivul, nejustificat, al războiului împotriva terorismului", continuă comunicatul.

Talibanii afirmă că au "cerut de la început o anchetă imparţială" cu privire la 11 septembrie, solicitare căreia Statele Unite şi membrii NATO i-au răspuns, potrivit lor, cu "rachete şi arme otrăvite".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici