Talibanii afgani acceptă o abordare mai moderată faţă de portul musulman

Talibanii afgani, a căror interpretare strictă a legii islamice (Sharia) transformase Afganistanul într-unul dintre cele mai represive regimuri din lume, au acceptat să aibă o abordare mai moderată faţă de elemente ale portului musulman, în cadrul negocierilor cu Guvernul de la Kabul.

33 afișări
Imaginea articolului Talibanii afgani acceptă o abordare mai moderată faţă de portul musulman

Mollahul Abdul Salaam Zaeef (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Secretarul de Stat american Hillary Clinton a evocat, în cursul recentei conferinţe de la Haga, posibilitatea dialogului cu talibanii "moderaţi", afirmând că cei care vor renunţa la extremism vor beneficia de reconciliere.

În mod public, purtătorul de cuvânt al talibanilor a respins propunerea, considerând-o drept "o idee nebună". Însă, potrivit ediţiei online a ziarului The Independent, există deja discuţii preliminare între regimul Hamid Karzai şi insurgenţii talibani, iar dialogul pare să fi adus o primă modificare a abordării faţă de portul musulman.

Talibanii par să fie pregătiţi acum să accepte educaţia fetelor, tunderea bărbilor sau chiar muzica indiană, susţin reprezentanţi ai mişcării islamiste.

Femeilor li se recomandă în continuare să îşi acopere feţele în public, dar aceste accesorii vestimentare nu vor mai fi obligatorii. Modificările au fost confirmate de mollahul Abdul Salaam Zaeef, fost ambasador al talibanilor în Pakistan la sfârşitul anilor 1990.

Iniţiativa intervine în contextul în care talibanii sunt preocupaţi de viitorul apropiat, pe fondul schimbării de strategie a administraţiei Barack Obama.

Mollahul Zaeef a confirmat că talibanii nu mai insistă ca reprezentanţii lor să facă parte din Guvernul afgan, însă doresc să aibă membri în Loya Jirga (Adunarea Comunitară).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici