Talibanii afgani folosesc muniţie cu fosfor alb

Combatanţii talibani au folosit muniţie cu fosfor alb, din care o parte a fost fabricată în Marea Britanie, pentru a ataca forţele coaliţiei occidentale în Afganistan, potrivit unor documente secrete date publicităţii luni de Statele Unite, relatează The Times.

325 afișări
Imaginea articolului Talibanii afgani folosesc muniţie cu fosfor alb

Talibanii afgani folosesc muniţie cu fosfor alb (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fosforul alb, care poate provoca victimelor arsuri până la os, a fost depistat în dispozitive explozive improvizate în regiuni de pe tot cuprinsul Afganistanului, inclusiv în sud, unde se află staţionate trupe britanice.

Această substanţă a fost folosită, de asemenea, în atacuri cu obuze şi rachete împotriva trupelor americane.

Reprezentanţi militari americani din Kabul au condamnat luni folosirea fosforului alb de către insurgenţi, pe care o consideră "demnă de dipreţ". Folosirea fosforului alb ca armă ofensivă este interzisă prin normele internaţionale referitoare la conflictele armate.

Maiorul Jennifer Willis, purtătoarea de cuvânt a armatei Statelor Unite din Bagram (lângă Kabul), a declarat că marcajele identificate pe unele muniţii cu fosfor alb au arătat că acestea provin din diferite ţări, între care Marea Britanie, China, Rusia şi Iran.

În pofida faptului că o anchetă este în curs, nu este clar modul în care talibanii şi alte forţe insurgente au achiziţionat muniţie cu fosfor din Marea Britanie. Willis a declarat că Afganistanul este invadat de muniţie de tot felul şi că nu este o surpriză că insurgenţii au intrat în posesia fosforului alb.

Armata americană consideră că talibanii au găsit fosfor alb rămas din timpul războiului cu Uniunea Sovietică din anii '80. Muniţia identificată este, însă, de tip mai nou şi se presupune că a fost introdusă prin contrabandă pe la frontiera cu Pakistanul.

Maiorul Willis a precizat că folosirea fosforului alb pentru confecţionarea de dispozitive explozive artizanale este recentă. Primele informaţii referitoare la folosirea fosforului alb de către insurgenţi datează din februarie 2003. Cele opt cazuri cunoscute de folosire a unor astfel de dispozitive, printre care şi un caz în sudul Afganistanului, au avut loc după luna martie 2007.

Ministerul britanic al Apărării a declarat la Londra că nu există dovezi potrivit cărora militarii britanici din provincia afgană Helmand ar fi fost răniţi cu muniţie cu fosfor alb. Acesta a precizat, însă, că se va lansa o anchetă pentru aflarea modalităţii în care muniţiile fabricate în Marea Britanie au ajuns pe mâna talibanilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici