Talibanii au difuzat o înregistrare cu liderul lor, mollahul Mansour, pentru a dovedi că este teafăr

Talibanii au difuzat sâmbătă o înregistrare audio cu liderul lor, mollahul Akhtar Mohammad Mansour, pentru a contracara zvonurile conform cărora acesta ar fi fost rănit sau ucis într-un schimb de focuri între facţiuni islamiste rivale, în Pakistan, săptămâna aceasta, relatează Reuters online.

3391 afișări
Imaginea articolului Talibanii au difuzat o înregistrare cu liderul lor, mollahul Mansour, pentru a dovedi că este teafăr

Talibanii au difuzat o înregistrare cu liderul lor, mollahul Mansour, pentru a dovedi că este teafăr

În mesajul de 16 minute, mollahul afirmă că zvonurile privind rănirea sa au fost lansate intenţionat pentru a genera diviziuni în rândul talibanilor.

"Sunt printre oamenii mei. Acest incident nu s-a întâmplat niciodată şi nu este adevărat. Aceasta este propaganda inamicului", a precizat bărbatul din înregistrare.

Reuters menţionează că nu se poate verifica din surse independente dacă vocea din înregistrare chiar îi aparţine lui Mansour, dar membri de rang înalt ai talibanilor susţin că el este.

Mesajul a fost difuzat după câteva zile de speculaţii privind soarta liderului taliban, în condiţiile în care doi comandanţi talibani au declarat că Akhtar Mansour, contestat de facţiuni rivale, a fost rănit într-un schimb de focuri care a avut loc marţi seara în casa unui alt lider insurgent, mollahul Abdullah Sarhadi, în Quetta, vestul Pakistanului.

Mai mulţi membri ai mişcării talibane au afirmat că mollahul a fost internat într-o clinică privată, având răni provocate de gloanţe trase de o mitralieră AK-47. Alţii au spus că acesta a murit ulterior.

Mişcarea islamistă a negat în mod repetat că Mansour a fost rănit, dar mesajul difuzat sâmbătă arată îngrijorarea faţă de amploarea pe care au luat-o aceste zvonuri.

Scepticismul faţă de negările repetate ale talibanilor a fost alimentat de secretul care a înconjurat moartea fondatorului mişcării, mollahul Mohammad Omar. Acesta a murit în 2013, dar informaţia a fost confirmată abia doi ani mai târziu.

Talibanii au încercat să ţină sub control diviziunile din cadrul mişcării încă de când Mansour, care era numărul doi în ierarhie, a fost numit la conducere după confirmarea morţii lui Omar în iulie 2015.

Autoritatea sa a fost contestată de unele facţiuni ale mişcării, care l-au acuzat că a ascuns decesul mollahului Omar şi că a preluat puterea fără a avea influenţa necesară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici