Talibanii disidenţi îşi aleg propriul lider, provocându-l pe şeful grupului insurgent

Un grup disident al talibanilor afgani şi-a ales liderul pentru a-l provoca pe noul şef al grupului militant, au spus luni doi comandanţi insurgenţi, citaţi de agenţia de presă Reuters în pagina electronică.

481 afișări
Imaginea articolului Talibanii disidenţi îşi aleg propriul lider, provocându-l pe şeful grupului insurgent

TALIBEANII dizidenţi îşi aleg propriul lider, provocându-l pe şeful grupului insurgent

Talibanii, care luptă să înlăture forţele străine şi Administraţia susţinută de SUA din Afganistan, au ajuns într-o situaţie dezorganizată în luna iulie, când a fost anunţată moartea liderului lor, mollahul Mohammad Omar.

Adjunctul lui Omar, mollahul Akhtar Mohammad Mansour, a preluat atribuţiile dar a atras nemulţumiri, iar unii analişti au atribuit atacurile talibanilor din ultimele luni unei încercări a lui Mansour de a-şi fonda reputaţia de lider şi de a-şi marca autoritatea asupra grupului.

Un comandant din cadrul grupului disident a transmis că mollahul Mohammad Rasool Akhund a fost ales lider şi că acest grup nu va lupta cu Mansour, dar că se va concentra pe vechii inamici.

"Noi ne-am ales propriul lider pentru a-i conduce pe mujahedini împotriva forţelor străine conduse de SUA şi împotriva Administraţiei", a spus comandantul insurgent.

Un alt comandant militant a spus că Akhund este un veteran taliban. "El se numără printre vechii lideri talibani. A petrecut zece ani cu mollahul Omar şi este unul dintre oamenii lui de încredere", a spus el.

Grupul disident are mai puţine resurse şi mai puţini luptători decât grupul lui Mansour, însă ar putea deveni un punct de întâlnire pentru talibanii dezafectaţi, dintre care unii se opun negocierilor cu Guvernul.

Nu este clar dacă grupul disident s-ar putea asocia cu alţi militanţi care s-au separat de gruparea principală a talibanilor şi care au jurat credinţă organizaţiei Stat Islamic după aflarea veştii privind moartea lui Omar.

Akhund, în vârstă de 50 de ani, este un fost guvernator taliban, însă nu este un cleric islamic.

Mulţi comandanţi care îl susţin sunt furioşi că Mansour a ascuns moartea lui Omar timp de doi ani şi a continuat să emită declaraţii în numele lui. Mansour a spus că acţiunea sa a fost necesară pentru a păstra unitatea insurgenţei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici