Tancurile Leopard sunt ca un Mercedes, spune un soldat ucrainean care se antrenează în Germania

Un soldat ucrainean a comparat tancurile germane Leopard 2 cu un Mercedes, în timp ce se antrena cu ele înainte de sosirea acestora pe câmpul de luptă, spunând că speră că acestea vor aduce un progres în război, scrie Reuters.

25875 afișări
Imaginea articolului Tancurile Leopard sunt ca un Mercedes, spune un soldat ucrainean care se antrenează în Germania

Tancurile Leopard sunt ca un Mercedes, spune un soldat ucrainean care se antrenează în Germania

El se numără printre zecile de soldaţi ucraineni pe care Germania îi antrenează pe simulatoare Leopard 2 şi apoi pe tancurile propriu-zise pe cel mai mare teren de antrenament militar al său, din Munster, înainte de a le trimite în Ucraina.

Luna trecută, Germania a acceptat să furnizeze tancurile, considerate a fi unele dintre cele mai bune din arsenalul occidental, depăşind reticenţele legate de trimiterea de armament greu pe care Kievul îl consideră crucial pentru a învinge Rusia, dar pe care Moscova îl consideră o provocare periculoasă.

"Este crucial să folosim această armă modernă cu înţelepciune, ea va aduce un progres şi vom câştiga în cele din urmă", a declarat soldatul în vârstă de 57 de ani.

Întrebat despre diferenţa dintre sistemele occidentale şi cele sovietice, el a spus: "Vă puteţi imagina că este ca diferenţa dintre un Mercedes şi un Jiguli" - referindu-se la o maşină sovietică vândută sub marca Lada în Occident.

Versiunea de tancuri pe care Germania o va trimite, produsă de Krauss-Maffei Wegmann, cântăreşte peste 60 de tone, are un tun de 120 mm şi poate lovi ţinte la o distanţă de până la 4 km.

Ministrul ucrainean de externe a declarat luna trecută că se aşteaptă să primească între 120 şi 140 de tancuri occidentale într-un "prim val" de livrări de la o coaliţie de 12 ţări, inclusiv Leopard 2 german, cu timpul necesar pentru instruire.

În total, Germania antrenează câteva sute de soldaţi, ca parte a unui efort european de instruire a aproximativ 15.000 de soldaţi ucraineni.

Un alt soldat, care a fost instruit pe vehiculul de luptă Marder, a declarat că sistemele occidentale nu sunt atât de departe de cele ale vehiculelor de fabricaţie sovietică pe care ucrainenii le-au folosit.

"Avem experienţă cu sisteme de arme similare ... Logica este aceeaşi, uneori nici măcar nu avem nevoie de interpreţi pentru a-i înţelege pe instructori", a declarat bărbatul de 33 de ani, care, la fel ca şi colegul său, purta o eşarfă trasă pe faţă şi ochelari balistici cu tentă portocalie pentru a-şi ascunde identitatea.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, s-a declarat impresionat de trupele ucrainene.

"Să vorbeşti despre un război este diferit de a privi pe feţele unor oameni care... au venit aici direct de pe linia frontului şi care se vor întoarce acolo cu tancurile după ce îşi vor termina pregătirea", a declarat el reporterilor.

Soldaţii se antreneazî 12 ore pe zi, şase zile pe săptămână.

"Sunt foarte motivaţi şi dornici de cunoaştere ... Ei ştiu că se vor întoarce pe linia frontului peste cinci săptămâni", a declarat un locotenent-colonel german care este responsabil cu antrenamentul Leopard şi care şi-a dat doar numele de Peter.

Ambii soldaţi urmează să se întoarcă în Ucraina până la sfârşitul lunii martie.

Întrebat despre modul în care abordează frica, bărbatul de 57 de ani a spus că trupele trebuie să se adapteze la ea.

"Frica? Da, tuturor le este frică. Dar este crucial cum îţi gestionezi frica - şi cum să lupţi, în ciuda ei", a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici