Ţara cu 60 de milioane de oameni care se bazează pe Dumnezeu pentru a se proteja de coronavirus. Refuză să-şi sacrifice economia

  • Preşedintele Tanzaniei, John Magufuli,respinge ideea de izolare şi încetare a activităţilor, punând la îndoială public pericolul coronavirusului.
  • În Dar es Salaam, capitala Tanzaniei, pe 16 aprilie 2020, pieţele continuă să fie foarte aglomerate.
  • Nu au fost luate măsuri de izolare pentru controlul răspândirii coronavirusului.
6366 afișări
Imaginea articolului Ţara cu 60 de milioane de oameni care se bazează pe Dumnezeu pentru a se proteja de coronavirus. Refuză să-şi sacrifice economia

Sursă foto: Profimedia

Preşedintele tanzanian, John Magufuli, i-a chemat pe concetăţenii săi să apeleze la Dumnezeu şi să menţină funcţională maşina economică. Însă pe măsură ce cazurile de coronavirus cresc, unii solicită acţiuni mai dure, relatează Le Figaro

În timp ce multe ţări africane au plasat teritoriul lor în izolare, Tanzania nu a ales această cale. Sistemul şcolar este închis, dar staţiile de autobuz şi pieţele sunt tot aglomerate.

Magufuli, supranumit Buldozerul, este unul dintre puţinii lideri mondiali care încă se îndoiesc de pericolul pandemiei Covid-19, cel puţin în public.

„Este timpul să ne consolidăm credinţa şi să continuăm să ne rugăm lui Dumnezeu, decât să depindem de măşti. Nu încetaţi să mergeţi la biserici şi moschei pentru a vă ruga”, a spus el într-o biserică din Dodoma, capitala politică a Tanzaniei.

”Sunt sigur că virusul va dispărea cum au disparut şi altele înaintea lui”, a mai completat. În Vinerea Mare, 10 aprilie, a făcut comentarii similare, spunând că Dumnezeu îi va proteja pe tanzanieni de virus.

Ţara cu aproape 60 de milioane de locuitori a declarat primul caz de coronavirus pe 16 martie, iar numărul de persoane infectate a crescut în zece zile, de la 32 de cazuri şi 3 decese la 254 de cazuri şi 10 morti luni 20 aprilie.

"Sunt nemulţumit de lipsa de seriozitate a guvernului, de lipsa de transparenţă a numărului de cazuri şi de decese, precum şi de negarea epidemiei de către preşedinte", a declarat pentru AFP Zitto Kabwe, care conduce unul dintre partidele de opoziţie din Tanzania, Alianţa pentru schimbare şi transparenţă (ACT).

Kabwe pledează pentru izolarea capitalei economice, Dar es Salaam şi a oraşelelor Arusha (nord), Mwanza (nord-vest) şi Dodoma (centru), precum şi pentru izolatea completă a arhipelagului turistic din Zanzibar.

Dar preşedintele Magufuli nu a fost de acord şi, deşi a cerut Tanzanienilor să evite „adunările inutile”, în acelaşi timp i-a încurajat să continue să lucreze normal.

„Să continuăm să muncim din greu pentru a ne construi naţiunea. Coronavirusul nu este şi nu ar trebui să fie un motiv pentru a opri munca. Fermierii trebuie să profite de ploile actuale, sectorul industrial trebuie să continue să producă şi nu văd încetarea proiectelor de dezvoltare ”, a spus el.

"De fapt, coronavirusul nu ar trebui să fie în niciun caz un motiv pentru a ne distruge economia", a insistat el. Economia ţării a fost deja grav afectată de pandemie, fluxul de turişti care vizitează parcurile naţionale sau se bucură de plajele care s-a oprit complet. Sectorul turistic este principalul furnizor de devize pentru ţară.

Pe străzile din Dar es Salaam, locuitorii spun că se tem de virus şi fac tot ce pot pentru a-l preveni în timp ce continuă să-şi câştige pâinea zilnică.

Şofer de taxi de motocicletă, Hemedi Masoud, le cere clienţilor săi „să se spele pe mâini înainte de a urca pe motocicletă”. „Problema este că am o singură cască pe care clienţii mei trebuie să o împartă”, a spus el.

El şi colegii săi aşteaptă clienţii într-un loc foarte aglomerat înconjurat de vânzători stradali. "Sunt foarte speriat de coronavirus şi este riscant (să fie) aici, dar nu pot sa nu să vin. Familia mea trebuie să mănânce şi de aici îmi câştig viaţa. "

Guvernul a interzis autobuzelor să ia mai mulţi pasageri decât numărul de locuri, dar acest lucru a dus la mai multe cozi la opriri la ora de vârf.

Ca şi în cazul multor persoane modeste de pe continent, perspectiva izolarii este de neconceput. „Nu mă rog pentru izolare pentru că, desi astfel am evita cu siguranta coronavirusul, vom muri de foame acasă. Viaţa trebuie să continue şi Dumnezeu ne va proteja ”, spune Anna John, un vânzător din Capitală.

Miriam, vânzătoare de încălţăminte, explică faptul că unii dintre clienţii ei nu vor să se spele pe mâini, dar „nu are de ales” pentru că „are nevoie de banii lor”.

Liderul opoziţiei, Freeman Mbowe, a criticat politica şefului statului, acuzându-l că este preocupat doar de „salvarea economiei şi a proiectelor sale de infrastructură ”.

Experţii pun sub semnul întrebării relevanţa izolării stricte în Africa, unde locuiesc zilnic milioane de locuitori urbani săraci şi pledează pentru politici de testare în masă şi ajutor direct celor mai vulnerabili.

Ţara vecină, Burundi, a decis, de asemenea, să lase viaţa să-şi ia cursul aproape normal. Cele două ţări organizează anul acesta alegeri prezidenţiale, mai pentru Burundi şi octombrie pentru Tanzania.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici