Ţările europene discută variante pentru preluarea deţinuţilor de la Guantanamo

Ţările europene poartă discuţii intense, atât pe plan intern, cât şi extern, privind posibilitatea preluării deţinuţilor de la baza americană Guantanamo, într-un semn de deschidere faţă de viitoarea administraţie a lui Barack Obama, relatează Washington Post, în ediţia electronică de marţi.

14 afișări
Imaginea articolului Ţările europene discută variante pentru preluarea deţinuţilor de la Guantanamo

Ţările europene discută variante pentru preluarea deţinuţilor de la Guantanamo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Voinţa de a prelua deţinuţi care nu pot fi trimişi în ţările lor de origine din cauza temerilor că ar putea fi supuşi torturii indică o schimbare majoră de atitudine din partea guvernelor europene, declară înalţi oficiali europeni şi diplomaţi americani, reamintind că solicitările repetate în acest sens făcute de administraţia în exerciţiu au fost întâmpinate cu refuzuri.

 

Administraţia preşedintelui George W. Bush "a creat problema", a declarat Karsten Voight, coordonator pentru cooperarea SUA-Germania la Ministerul german de Externe. "În cazul lui Obama, diferenţa este că el încearcă să o rezolve", a adăugat el.

Cel puţin şase state europene iau în considerare posibilitatea de a primi foşti deţinuţi de la Guantanamo, până în prezent Germania şi Portugalia recunoscând public acest lucru.

Ministrul de Externe portughez Luis Amado a declarat, luni, că intenţionează să abordeze acest subiect la o întâlnire a şefilor diplomaţiilor UE care va avea loc la sfârşitul lunii ianuarie.

Conform Pentagonului, la Guantanamo se află circa 250 de deţinuţi, printre care nu se află şi cetăţeni europeni.

Thomas Steg, purtător de cuvânt al Guvernului german, a afirmat luni că toţi membrii UE trebuie să discute acest subiect, deşi unele ţări, cum este cazul Danemarcei, au sugerat deja că nu vor accepta să preia deţinuţi, în condiţiile în care responsabilitatea pentru aceştia aparţine numai Statelor Unite. Ţările UE trebuie să ajungă la o serie de acorduri generale, din cauza libertăţii de mişcare în interiorul Uniunii, însă acest subiect nu ar trebui să blocheze o înţelegere cu Statele Unite, datorită dorinţei generale "de a-l mulţumi pe Obama", a afirmat un oficial german.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici