Ţările UE care se învecinează cu Rusia sunt în alertă, în contextul rebeliunii lui Prigojin împotriva Moscovei

Ţările UE care se învecinează cu Rusia sunt în alertă, unele dintre ele sporindu-şi securitatea la graniţă, după ce grupul paramilitar Wagner a preluat controlul unui oraş strategic din Rusia şi a ameninţat că va ataca Moscova.

538 afișări
Imaginea articolului Ţările UE care se învecinează cu Rusia sunt în alertă, în contextul rebeliunii lui Prigojin împotriva Moscovei

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Insurecţia grupului de mercenari a avut loc după ce liderul său Evgheni Prigojin a declarat război Ministerului Apărării de la Moscova, afirmând că oficialii de la Kremlin au ucis mii de soldaţi ai săi. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a calificat mişcarea drept "trădare" şi a promis să "neutralizeze" ameninţarea într-un discurs televizat.

Estonia şi Letonia şi-au sporit securitatea la graniţă ca răspuns, potrivit guvernelor ţărilor, în timp ce Letonia a suspendat cererile de viză şi intrarea în ţară dinspre Rusia, informează POLITICO.

"Nu vor fi luate în considerare cererile de viză sau intrarea la frontieră pentru ruşii care părăsesc Rusia din cauza evenimentelor actuale", a scris pe Twitter ministrul leton de externe şi viitorul preşedinte Edgars Rinkēvičs. El a adăugat că nu există "nicio ameninţare directă la adresa Letoniei în acest moment".

"Securitatea frontierelor a fost întărită", a declarat premierul Estoniei, Kaja Kallas. "De asemenea, îi îndemn pe cetăţenii noştri să nu călătorească în nicio parte a Rusiei". De asemenea, ea a insistat că nu există "nicio ameninţare directă" din partea rebeliunii din Rusia. Kaja Kallas a declarat că se află în "strânsă legătură" cu omologii săi letoni, lituanieni şi finlandezi în legătură cu revolta.

Premierul Finlandei, Petteri Orpo, a confirmat, de asemenea, că a vorbit la telefon cu liderii Estoniei şi Letoniei despre evenimentele în desfăşurare. "Am convenit asupra unei cooperări strânse", a scris el într-un tweet.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat că a avut consultări sâmbătă dimineaţă cu premierul şi cu ministrul apărării din ţară ca răspuns la criza rusă. "Cursul evenimentelor dincolo de graniţa noastră estică este monitorizat în permanenţă", a spus el.

Ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anušauskas, a declarat presei locale că "monitorizează situaţia", dar că deocamdată nu a fost luată nicio măsură suplimentară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici