Tatăl fostului consultant NSA: Edward Snowden este pregătit să se întoarcă în SUA, în anumite condiţii

Tatăl informaticianului american Edward Snowden, un fost analist CIA căutat de Statele Unite pentru spionaj, a declarat vineri că fiul său este pregătit să se întoarcă în ţară, cu condiţia să nu fie încarcerat înainte de proces şi să nu fie constrâns să tacă.

635 afișări
Imaginea articolului Tatăl fostului consultant NSA: Edward Snowden este pregătit să se întoarcă în SUA, în anumite condiţii

Tatăl fostului consultant NSA: Edward Snowden este pregătit să se întoarcă în SUA, în anumite condiţii

"În acest stadiu, nu am senzaţia că ar fi comis vreo trădare", a declarat Lonnie Snowden pentru postul NBC. Postul de televiziune precizează totodată că cei doi bărbaţi nu au mai vorbit din aprilie.

"A încălcat legea americană în sensul că a dezvălui informaţii clasificate. Pentru cei care vor să îl catalogheze drept trădător, a trădat Guvernul, dar nu cred că a trădat poporul Statelor Unite", a apreciat Lonnie Snowden.

Tatăl lui Edward Snowden a declarat că a trimis, prin intermediul avocatului său, o scrisoare secretarului Justiţiei Eric Holder, în care afirmă că fostul consultant al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) ar intenţiona să se întoarcă în Statele Unite, cu condiţia să nu fie încarcerat imediat, constrâns să tacă şi să poată să aleagă locul unde va avea loc procesul împotriva sa.

Snowden şi-a exprimat, în plus, temerea faţă de o manipulare din partea Wikileaks, care l-a ajutat pe fiul său să plece de la Hong Kong la Moscova.

"Nu vreau să îl pun în pericol, dar îmi fac griji pe tema persoanelor din anturajul său", a adăugat Lonnie Snwoden. "Mă gândesc la WikiLeaks. Dacă priviţi în trecut, scopul lor nu a fost întotdeauna (apărarea) Constituţiei Statelor Unite, ci în primul rând dezvăluirea unui maximum de informaţii", a subliniat el.

WikiLeaks a publicat în 2010 sute de mii de documente confidenţiale.

Edward Snowden, căutat de Statele Unite pentru că a divulgat informaţii considerate "explozive" despre vaste programe americane de supraveghere a comunicaţiilor, a aterizat duminică la Moscova, de unde a cerut azil politic în Ecuador.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici