Tbilisi acuză ruşii că au deschis focul la trecerea convoiului lui Saakaşvili şi Kaczynski

Preşedinţia georgiană a acuzat duminică forţele ruse că au tras focuri de armă în momentul trecerii convoiului preşedinţilor georgian şi polonez, Mihail Saakaşvili şi Lech Kaczynski, în apropierea regiunii separatiste Osetia de Sud, afirmaţie dezminţită imediat de Moscova.

16 afișări
Imaginea articolului Tbilisi acuză ruşii că au deschis focul la trecerea convoiului lui Saakaşvili şi Kaczynski

Tbilisi acuză ruşii că au deschis focul la trecerea convoiului lui Saakaşvili şi Kaczynski (Imagine: Mediafax Foto)

Cei doi preşedinţi "vizitau un punct de control din apropiere de Ahalgori, în momentul în care ruşii au început să tragă", a afirmat purtătoarea de cuvânt a lui Saakaşvili, Nato Parţhaladze. "Preşedinţii au plecat imediat. Ei nu au fost atinşi", a adăugat ea.

Nu este clar dacă tirurile de armă au vizat direct convoiul sau o altă ţintă, a precizat purtătoarea de cuvânt.

Convoiul lor a "fost ţinta tirurilor provenind de la un punct de control rus", a afirmat Guvernul georgian într-un comunicat.

Contingentul de pace rus din Osetia de Sud a dezminţit imediat că ar fi deschis focul.

"Afirmaţiile privind implicarea militarilor ruşi în tiruri împotriva convoiului nu corespund realităţii", a declarat, la Ţhinvali, capitala osetă, un reprezentant al Statului Major al trupelor ruse din Osetia de Sud, citat de Interfax.

"Nu au existat tiruri provenind din Osetia de Sud care să vizeze teritoriul georgian adiacent", a declarat la rândul său Grigori Karasin, adjunctul ministrului rus de Externe, citat de Interfax.

Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia RIA Novosti, a calificat acuzaţiile autorităţilor de la Tbilisi drept "provocare".

"Forţele ruse nu erau bucuroase să ne vadă şi au reacţionat prin aceste metode brutale", a declarat mai târziu Saakaşvili, în cursul unei conferinţe de presă comune cu omologul său polonez.

"Este dificil de spus dacă au tras în aer sau nu. Sunt obligat să le spun prietenilor mei din Uniunea Europeană şi Statele Unite că planul (de pace) în şase puncte a fost încălcat", a afirmat Kaczynski.

La fel ca Rusia, Osetia de Sud a dezminţit că ar fi fost implicată în vreun incident.

"Partea georgiană difuzează din nou o dezinformare. Osetia de Sud nu este în nici un fel implicată în acest incident", a precizat adjunctul ministrului oset al Apărării, Ibraghim Gaseiev, citat de Interfax.

Şeful KGB (serviciile speciale) din Osetia de Sud, Boris Atoiev, i-a acuzat pe preşedinţii georgian şi polonez că au încercat să treacă fraudulos frontiera din Osetia de Sud.

El a mai afirmat că există "o concentrare de echipamente militare şi de efective" georgiene în zona incidentului, adiacentă Osetiei de Sud şi supravegheată de observatorii europeni.

Preşedintele polonez se afla duminică în Georgia pentru a sărbători a cincea aniversare a "revoluţiei trandafirilor" care l-a adus la putere pe Saakaşvili.

Rusia a lansat la începutul lui august o operaţiune militară împotriva Georgiei, după o tentativă a autorităţilor de la Tbilisi de a prelua controlul asupra Osetiei de Sud prin forţă.

În octombrie, Moscova şi-a retras trupele din Georgia. Dar Rusia a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi a celeilalte regiuni separatiste georgiene, Abhazia, şi intenţionează să instaleze acolo baze militare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici