Temperatura ar fi crescut într-un reactor al centralei nucleare Fukushima, potrivit unor măsurători

Măsurătorile arată că temperaturile la unul dintre reactoarele centralei nucleare japoneze Fukushima Daiichi au depăşit noile norme de securitate, a anunţat operatorul centralei, care a dat asigurări că nu există pericol imediat.

139 afișări
Imaginea articolului Temperatura ar fi crescut într-un reactor al centralei nucleare Fukushima, potrivit unor măsurători

Temperatura ar fi crescut într-un reactor al centralei nucleare Fukushima, potrivit unor măsurători (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tokyo Electric Power Company (TEPCO) a precizat că unul dintre cele trei termometre de la reactorul numărul doi al centralei nucleare indică o încălzire progresivă luna aceasta, iar duminică arată 82 de grade Celsius.

Temperatura este deci peste cea maximă de 80 de grade recomandată acum de autorităţile japoneze în domeniu, obligând operatorul să informeze publicul şi agenţiile guvernamentale.

Temperatura rămâne însă sub cele 100 de grade considerate de Guvern necesare pentru a menţine starea relativ sigură de "oprire la rece".

TEPCO va trebui să verifice însă fiabilitatea acestui termometru, deoarece celelalte două instrumente arată o temperatură de 35 de grade.

Eşantioanele de gaz nu indică nici o reacţie neobişnuită sau critică, iar celelalte date nu sugerează nici o încălzire sau creştere a cantităţii de vapori, a adăugat TEPCO.

"Credem că sunt şanse mari ca termometrul să aibă o problemă", a declarat într-o conferinţă Junichi Matsumoto, purtător de cuvânt al TEPCO.

Declanşat de seismul urmat de un tsunami la 11 martie 2011, în nord-estul japoniei, accidentul de la centrala Fukushima Daiichi, unde un val gigantic a declanşat fisiunea parţială a combustibilului, a constituit cel mai grav dezastru nuclear după cel de la Cernobîl, din Ucraina, produs în 1986.

La o zi după seism, un prim reactor a explodat, cauzând prăbuşirea acoperişului clădirii. La 14 martie, reactorul numărul 3 a avut aceeaşi problemă, apoi la 15 martie, un incendiu a izbucnit la nivelul reactorului 4.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici