Tensiunile în cadrul NATO cresc după ce SUA critică nivelul de pregătire a trupelor ISAF

Tensiunile dintre aliaţi privind conflictul din Afganistan au crescut miercuri, după ce NATO a respins criticile formulate de Statele Unite potrivit cărora o parte dintre trupele mobilizate de Alianţa Nord-Atlantică nu ştiu cum să combată insurgenţa talibană.

2 afișări
Imaginea articolului Tensiunile în cadrul NATO cresc după ce SUA critică nivelul de pregătire a trupelor ISAF

Tensiunile în cadrul NATO cresc după ce SUA critică nivelul de pregătire a trupelor ISAF

Într-o serie de comentarii neobişnuite privind operaţiunile terestre ale trupelor aliate, secretarul american al Apărării, Robert Gates, a pus la îndoiala pregătirea militară a forţelor şi a consilierilor NATO necesară combaterii insurgenţilor în sudul Afganistanului.

Aceste declaraţii, preluate de The Los Angeles Times, au fost publicate marţi după ce Gates a ordonat mobilizarea unui număr suplimentar de 3.200 de puşcaşi marini în sudul Afganistanului, după ce nu a reuşit să convingă liderii europeni să furnizeze întăriri.

"Nu am nici o indicaţie, şi nici structura de comandă militară, potrivit căreia o ţară sau mai multe nu şi-ar îndeplini misiunile la cel mai înalt nivel de profesionalism", a declarat secretarul-general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, în replică la criticile oficialului american.

Cu excepţia Statelor Unite, printre aliaţii NATO care operează în sudul Afganistanului se numără Marea Britanie, Canada, Olanda, Danemarca, Estonia şi România.

Gates nu a făcut referire la un stat aliat anume, dar cotidianul american l-a citat spunând că forţele NATO detaşate în Afganistan nu ar dispune de pregătirea teoretică necesară combaterii insurgenţei.

"Majoritatea forţelor europene, forţe NATO, nu sunt instruite în lupta antiinsurgenţă. Acestea au fost instruite pentru Fulda Gap", a subliniat Gates, făcând referire la fâşia care despărţea Germania Federală de cea Democrată şi pe care NATO credea că URSS o va invada.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că Gates este preocupat de faptul că declaraţiile sale sunt interpretate ca vizând anumite state, subliniind că oficialul american a făcut referire la structurile NATO în ansamblul lor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici