Tensiunile se intensifică în Crimeea: Manifestaţii pro şi contra autorităţilor centrale. Parlamentul promite că nu va ridica problema separării. Rusia a decis să consolideze protecţia flotei - LIVE TEXT, VIDEO

Tensiunile s-au intensificat, miercuri, în Crimeea, în sudul Ucrainei, unde susţinătorii noii conduceri de la Kiev şi contestararii proruşi ai acesteia s-au reunit în faţa Parlamentului regional din Simferopol.

3576 afișări
Imaginea articolului Tensiunile se intensifică în Crimeea: Manifestaţii pro şi contra autorităţilor centrale. Parlamentul promite că nu va ridica problema separării. Rusia a decis să consolideze protecţia flotei - LIVE TEXT, VIDEO

Tensiunile se intensifică în Crimeea, unde au loc manifestaţii pro şi contra autorităţilor centrale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE: John Kerry: Rusia trebuie să respecte promisiunea menţinerii integrităţii teritoriale a Ucrainei

John Kerry, secretarul de Stat al Statelor Unite, a cerut Rusiei să respecte "promisiunea" păstrării integrităţii teritoriale a Ucrainei, în contextul tensiunilor separatiste din Crimeea, informează AFP.

"Noi spunem clar că toate ţările trebuie să respecte integritatea teritorială, suveranitatea Ucrainei. Rusia a promis acest lucru şi credem că este important ca Rusia să îşi respecte promisiunea", a spus Kerry.

UPDATE: Un bărbat a murit, probabil de inimă, în faţa Parlamentului din Crimeea

Cadavrul unui bărbat decedat probabil din cauza unei crize cardiace a fost găsit în faţa Parlamentului regiunii Crimeea, în oraşul ucrainean Simferopol, unde au loc confruntări între manifestanţi pro şi antiruşi.

"Potrivit informaţiilor preliminare, bărbatul a suferit o criză cardiacă", a anunţat, potrivit AFP, Ministerul Sănătăţii din regiunea autonomă Crimeea.

Conform unor surse citate de presa ucraineană, alte zeci de persoane au fost rănite în confruntări.

Aproximativ 5.000 de oameni sunt adunaţi în faţa Parlamentului din Crimeea, fiind împărţiţi în două grupuri - proruşi şi antiruşi.

Etnicii tatari, de tradiţie musulmană, au drapeluri ale Ucrainei şi se opun secesiunii Peninsulei Crimeea.

Între cele două grupuri au avut loc acte de violenţă, dar acestea au rămas limitate, dată fiind prezenţa numeroasă a agenţilor forţelor de ordine.

UPDATE: Rusia a decis să consolideze protecţia flotei sale din Crimeea

Rusia a decis să consolideze protecţia flotei sale din Crimeea, republică autonomă rusofonă din sudul Ucrainei devastată de tensiuni separatiste, a anunţat miercuri ministrul rus al Apărării, citat de AFP.

"Analizăm alternativ ce se întâmplă în Crimeea şi în jurul flotei de la Marea Neagră", a declarat ministrul, Serghei Şoigu, citat de agenţiile ruse.

"Luăm măsuri pentru a garanta securitatea instalaţiilor noastre, a infrastructurilor şi arsenalului nostru la Marea Neagră", a adăugat el, fără alte detalii despre aceste măsuri.

Crimeea, care a aparţinut mai întâi Rusiei în cadrul URSS, a fost ataşată Ucrainei în 1954. Ea continuă să găzduiască flota rusă la Marea Neagră în cartierele sale istorice din oraşul portuar Sevastopol.

Scurte confruntări au avut lor miercuri între manifestanţii proruşi şi susţinătorii noilor autorităţi ucrainene la Simferopol, capitala Crimeei, în timp ce şeful Parlamentului local a exclus orice dezbatere cu privire la o eventuală secesiune.

Proruşii cer organizarea unui referendum, pe tema statutului Crimeei, situată în sudul Ucrainei şi devastată de tensiuni separatiste care s-au intensificat de la destituirea, săptămâna trecută, a preşedintelui Viktor Ianukovici.

UPDATE: Parlamentul Crimeei nu va ridica problema separării acestei regiuni de Ucraina

Preşedintele Parlamentului regional din Crimeea, Volodimir Konstantinov, a negat că instituţia pe care o conduce intenţionează să ridice problema separării regiunii de Ucraina la sesiunea de miercuri, a anunţat serviciul de presă al acestuia, citat de Interfax Ucraina în pagina electronică.

"Parlamentul Crimeei nu ridică problema secesiunii Crimeei de Ucraina. Este o provocare menită să discrediteze Consiliul Suprem al autonomiei şi să îl priveze de legitimitate", a declarat el.

"Locuitori ai Crimeei! Compatrioţi! Crimeea este casa noastră comună! Pacea acasă este în mâinile noastre! Nu daţi curs provocărilor! În această situaţie, păstraţi-vă calmul şi fiţi prudenţi în acţiunile voastre", a declarat Konstantinov.

Peste 5.000 de persoane s-au reunit în faţa Parlamentului din Crimeea, majoritatea tătari dar şi proruşi. Tătarii crimeeni agitau drapele ucrainene scandând "Ucraina, Ucraina!", în timp ce rusofonii agitau drapele ale Rusiei şi Crimeei şi strigau "Rusia, Rusia".

Tătarii crimeeni şi activiştii locali care susţin demonstranţii de la Kiev s-au reunit în faţa autorităţii legislative locale din Simferopol. În apropiere are loc şi o demonstraţie prorusă, cele două grupuri fiind separate doar de un cordon al poliţiei, relatează BBC News Online.

Tătarii crimeeni susţin că vor rezista oricărei tentative de secesiune orchestrată de forţele politice proruse.

Cele două manifestaţii au loc în timp ce Parlamentul regiunii urmează să se întrunească şi să discute, cel mai probabil, despre statutul Crimeei.

Peninsula, unde etnicii ruşi sunt majoritari, a fost transferată Ucrainei în 1954.

Schimbarea Guvernului de la Kiev a ridicat semne de întrebare cu privire la viitorul bazelor navele ruseşti din portul Sevastopol din Crimeea.

Majoritatea experţilor consideră că noua conducere nu va exercita presiuni pentru retragerea flotei ruseşti, acest lucru putând ameninţa şi mai mult stabilitatea internă a ţării, precum şi relaţiile fragile ale acesteia cu Rusia.

Anterior, preşedintele interimar al Ucrainei şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la pericolul separatismului după îndepărtarea de la putere a lui Ianukovici.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici