Teroriştii de la Bombay, convinşi că misiunea lor nu era sinucigaşă

Militanţii care au lansat atacurile de la Bombay au fost convinşi că misiunea lor nu este una sinucigaşă şi că vor rămâne în viaţă după închierea acesteia, a afirmat unul dintre teroriştii capturaţi de forţele indiene, relatează Times of India, în ediţia electronică de sâmbătă.

11 afișări
Imaginea articolului Teroriştii de la Bombay, convinşi că misiunea lor nu era sinucigaşă

Teroriştii de la Bombay, convinşi că misiunea lor nu era sinucigaşă

Teroristul, prezentat drept Ajmal, a afirmat că membrii grupului de atacatori încă mai avea, joi, planuri de a pleca pe mare din Bombay, iar grupul care i-a recrutat planificase şi o rută de întoarcere pentru ei, care a fost salvată în dispozitivele GPS pe care le-au folosit pentru a ajunge pe mare în capitala economică a Indiei.

Surse citate de Times of India au afirmat că asigurarea rutei de retragere a fost argumentul de bază care i-a convins pe terorişti să se angajeze într-o operaţiune pe care au considerat-o foarte riscantă, dar nu sinucigaşă.

Ajmal a declarat şi că atacatorii au fost antrenaţi în tehnici de luptă pe mare, alături de unitatea specială Daura-e-Shifa a grupării Lashkar-e-Taiba, iar atacurile au fost planificate ca raiduri specializate de comando.

El a relatat şi că grupul atacatorilor a plecat în data de 21 noiembrie dintr-o zonă izolată din apropiere de Karachi, iar armamentul şi muniţia au fost livrate la bordul unei nave pakistaneze la bordul căreia s-au îmbarcat a doua zi. La bordul navei se aflau, în afara echipajului, şi patru pakistanezi.

A doua zi după îmbarcare, nava a întâlnit vasul indian Kuber, preluat de grupul teroriştilor, care i-au ucis pe patru dintre pescarii aflaţi la bord. Cârmaciul a fost obligat să îndrepte nava spre ţărmul indian, dar a fost ucis a doua zi, navigaţia fiind asigurată de unul dintre terorişti, care a folosit echipamentele GPS pentru a aduce vasul, la 26 noiembrie, în largul oraşului Bombay.

Grupul atacatorilor s-a îmbarcat, după lăsarea serii, în bărci pneumatice, cu care a ajuns la ţărm, unde s-a despărţit în cinci echipe, care s-au îndreptat către gara Victoria, hotelul Oberoi, cafeneaua Leopold, complexul Nariman şi hotelul Taj.

Ajmal Amir Kasab se află în custodia poliţiei, în timp ce un alt membru al comandourilor teroriste, prezentat drept Kasab şi rănit uşor în confruntările cu poliţia, a compărut vineri în faţa unui judecător, care a confirmat mandatul de arestare până pe 8 decembrie. Kasab este bănuit că s-a aflat în grupul de atacatori care l-a ucis pe comandantul forţelor antiteroriste din Bombay, Hemant Karkare.

El a declarat că, împreună cu alte nouă persoane, a fost debarcat la o distanţă de circa 10 mile marine de Bombay, de unde grupul a plecat cu două ambarcaţiuni furate de la pescari.

Surse din serviciile antiteroriste indiene au declarat că teroristul, în vârstă de 21 de ani, a afirmat că la Bombay au ajuns miercuri 16 militanţi. Kasab a mai spus că, împreună cu alţi opt militanţi, a efectuat o recunoaştere la Bombay cu câteva luni în urmă, ei prezentându-se drept studenţi şi locuind într-o cameră închiriată în apropiere de complexul Nariman, una dintre ţintele atacurilor de miercuri seara.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici