Teroriştii din Sri Lanka: Guvernul anunţă că a dezmembrat reţeaua implicată în atentate/ Conturi în valoare de zeci de milioane de dolari, îngheţate

Autorităţile din Sri Lanka anunţă că au dezmembrat în mare parte reţeaua implicată în atacurile cu bombă din duminica Paştelui catolic, confiscând materialele folosite la fabricarea bombelor şi îngheţând conturi în valoare de aproximativ 40 de milioane de dolari, relatează Reuters.

587 afișări
Imaginea articolului Teroriştii din Sri Lanka: Guvernul anunţă că a dezmembrat reţeaua implicată în atentate/ Conturi în valoare de zeci de milioane de dolari, îngheţate

Sri Lanka a dezmembrat o mare parte din reţeaua implicată în atentatele teroriste de luna trecută

Într-o declaraţie audio emisă luni de Ministerul Apărării, şeful poliţiei, Chandana Wickramaratne, a spus că aproape toţi suspecţii şi atacatorii implicaţi în atentatele teroriste din 21 aprilie fie au fost arestaţi, fie au murit.

"Am luat măsuri pentru a normaliza situaţia. Dar ar trebui să ţinem cont de faptul că ameninţarea nu a fost complet neutralizată, deoarece este o problemă a terorismului mondial". a declarat el în faţa Parlamentului.

"De asemenea, au existat două persoane printre grupurile de atacatori care arau experţi în bombe şi cei doi sunt morţi acum. Aceştia au stocat o parte din explozibili pentru viitoare atacuri şi am confiscat toate astea", a spus Wickramarate.

Anchetatorii continuă să urmărească încă 10 jucători cheie care au fost implicaţi în plănuirea atentatelor, în care au fost ucise mai mult de 250 de persoane, inclusiv 42 de străini, a declarat marţi o sursă militară pentru Reuters.

"Investigaţiile arată că au mai fost încă 8-10 persoane care au participat la întâlniri cu ceilalţi atacatori", a spus sursa.

Conturi în valoare de aproximativ 40 de milioane de dolari aparţinând participanţilor la atentatele din 21 aprilie au fost îngheţate, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Ruwan Gunesekera.

Autorităţile din Sri Lanka au transmis că atentatele au fost efectuate de două grupuri islamiste interne puţin cunoscute, respectiv National Tawheed Jamaath (NTJ) şi Jamathei Millathu Ibrahim (JMI).

Reţeaua teroristă Stat Islamic a revendicat atacurile.

Anchetatori din opt ţări, inclusiv Biroul Federal de Investigaţii al SUA şi Interpolul, ajută autorităţile din Sri Lanka în anchetă.

Se pune accentul pe faptul că atacatorii au primit ajutor străin, sursele de finanţare şi dacă bombardierele au o legătură credibilă cu reţeaua teroristă Stat Islamic.

Toate indiciile duc la implicarea Statului Islamic, a declarat preşedintele Maithripala Sirisena pentru Reuters în weekend.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici