The Guardian: Votanţii lui Viktor Orbán şi Marine Le Pen, un "pericol" pentru Europa

O analiză realizată de Will Hutton de la The Guardian ne arată de ce mulţi europeni continuă să voteze cu politicieni naţionalişti.

7678 afișări
Imaginea articolului The Guardian: Votanţii lui Viktor Orbán şi Marine Le Pen, un "pericol" pentru Europa

Sursa Foto - Wikipedia Commons

Will Hutton, un jurnalist britanic, afirmă că Emmanuel Macron se confruntă cu lupta vieţii sale politice. "Soarta Europei liberale depinde de el". 

Marine Le Pen, candidata partidului de extremă dreapta Adunarea Natională, îi este din nou adversar în turul 2, la fel ca şi în anul 2017. Doar că Marine Le Pen a devenit de atunci un adversar mai de temut, iar Macron nu mai este politicianul promiţător după ce a avut momente dezamăgitoare pe parcursul primului mandat. 
 
Analistul britanic crede că alegerea lui Marine Le Pen pentru funcţia prezidenţială va însemna pentru Franţa ce a însemnat Brexit pentru Marea Britanie.

"Există paralele incomode între apostolul iliberalismului Ungariei, Viktor Orbán,  ubernaţionalistul francez Marine Le Pen, dar şi Jarosław Kaczyński", mai spune jurnalistul pe The Guardian .

Analistul susţine că toţi politicienii naţionalişti au elemente comune: "Toţi trâmbiţează un naţionalism lăudăros şi nesocotesc dreptul internaţional, toţi urmăresc să creeze un climat ostil pentru imigranţi, toţi cred că sistemul electoral ar trebui manipulat în avantajul lor, toţi nu au încredere într-o mass-media pluralistă, toţi vor să limiteze disidenţa şi să extindă puterile forţelor de ordine toţi înclină către viziuni tradiţionale despre sexualitate şi familie şi, în diferite grade, toţi neagă schimbările climatice. Toţi în mod obişnuit disimulează şi chiar mint; critica este o ştire falsă. Poliţia, naţionalitatea şi frontierele şi proiectele electorale ale guvernului conservator condus de Boris Johnson provin din aceleaşi rădăcini iliberale de dreapta. Cu toate acestea, pentru centrul mainstream şi stânga liberală, ameninţarea reală sunt votanţii acestora care nu mai urmăresc presa oficială şi se refugiază către cea alternativă, conspiraţionistă, naţionalistă şi antidemocratică". 

Orbán a câştigat cu  două treimi din voturi în Ungaria duminică trecută, în timp ce războiul a făcut ravagii în Ucraina, chiar dacă a fost ajutat şi încurajat de o mass-media trucată şi de un sistem de vot. În mod similar, alegătorii francezi, după ce s-au adunat pentru scurt timp pentru a-l susţine pe  preşedintele Emmanuel Macron în calitate de lider de război, sunt acum înclinaţi spre Le Pen. 

"Ce se întâmplă?" Se întreabă jurnalistul în privinţa succesului pe care îl are ubernaţionalismul în Europa.

"Un factor este impactul globalizării asupra structurilor economice şi sociale ale economiilor avansate, surprins de celebra curbă a elefantului, ilustrând modul în care globalizarea a influenţat distribuţia globală a veniturilor de-a lungul deceniilor. Curba din mijloc este îmbunătăţirea relativă a veniturilor în multe ţări cu venituri medii, în special a clasei lor de mijloc, care au fost ajutate pe măsură ce ţările lor ajung din urmă cu vecinii mai bogaţi. Coada lungă şi căzută a elefantului este dezavantajul continuu cu care se confruntă săracii lumii, în timp ce ultima curbă ascendentă triumfătoare a trunchiului în formă de U  descrie veniturile din ce în ce mai mari ale elitei – beneficiarii necontestaţi ai globalizării. Când alegătorii francezi obişnuiţi, aflaţi la capătul greşit al acestui fenomen global, îl acuză pe Macron că este preşedintele bogaţilor, la asta se referă.

Alegătorii ar putea dori să-şi dezvăluie furia asupra nedreptăţii, dar, în loc să voteze o stângă fragmentată pentru reformă şi afirmarea solidarităţilor sociale, ei sunt tentaţi să învinovăţească incursiunile străinilor în spaţiul lor naţional şi mulţi cred că patriotismul rasist oferă cel mai bun răspuns. Le Pen este un exponent genial. Franţa cunoaşte ostilitatea ei vechea faţă de imigranţi şi în special faţă de musulmani".

"Emmanuel Macron descoperă, la fel cum a făcut Tony Blair în Marea Britanie, că nu poţi guverna doar ca un centrist", spune jurnalistul care e de părere că singurele coaliţii de guvernare durabile sunt de cele de centru şi centru-stânga sau de centru şi centru-dreapta. "Macron este în dificultate pentru că a aruncat prea mult din stânga", a declarat Will Hutton. 

"Cu toate acestea, poziţia incredibilă a Ucrainei împotriva războiului criminal al lui Vladimir Putin – şi apelurile elocvente ale preşedintelui Volodîmîr Zelenski la ceea ce trebuie să reprezinte Europa şi Occidentul – este o schimbare a jocului. Nu numai că a relegitimizat Uniunea Europeană şi a reunit-o - este un apel puternic către toţi votanţii din Europa, pentru a le arăta unde duc iliberalismul, ubernaţionalismul şi suprimarea. Învinovăţirea străinilor, apelarea la o concepţie mistică despre ţara ta şi încercarea de a te transmuta pe tine şi pe partidul tău în stăpâni necontestaţi ai statului duc la ceea ce se întâmplă în Ucraina. Centrul şi centrul stânga – în Marea Britanie, în Franţa, într-adevăr peste tot în Europa – trebuie să justifice acest caz, împreună cu programele fezabile, deşi agresive, care fac capitalismul să funcţioneze pentru binele comun. Este timpul să ne reafirmăm ce este mai bun din noi înşine şi îi revine sarcina lui Macron în următoarele două săptămâni să găsească cuvintele, energia, rădăcinile sale moderate şi elanul pentru a face exact asta. Este o luptă europeană. Trăim vremuri epice", a concluzionat analistul. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici